Headerafbeelding
Een man doet een inspanningstest op de fiets, een functie-assistente bekijkt de resultaten op twee schermen
Onderzoek

Sport medisch inspanningsonderzoek na verwijzing (huis)arts

Met een inspanningsonderzoek kijken we hoe uw lichaam reageert op inspanning.

Uw (huis)arts heeft u doorgestuurd voor een afspraak met een inspanningstest bij de sportarts. Hieronder vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code SMC-053
Laatste revisie: 28 februari 2024 - 16:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Sport medisch inspanningsonderzoek na verwijzing (huis)arts

Verwijzing en afspraak

Wilt u een afspraak maken bij de sportarts anders dan voor een Sport Medisch Onderzoek? Dan heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Als we de verwijzing hebben ontvangen bij het Sport Medisch Centrum Jeroen Bosch Ziekenhuis, belt de secretaresse u om een afspraak te maken bij de sportarts.

Waar meldt u zich in het SMC JBZ?

In MijnJBZ of in de bevestigingsbrief leest u op welke locatie u de afspraak heeft.

Marathonloop 9, 5235 AA ’s-Hertogenbosch

De ingang van het Sport Medisch Centrum JBZ zit in Sporthal ‘De plek’ op de eerste etage. Daar meldt u zich bij de Infobalie.

Het Zuiderkruis 23a, 5215 MV 's-Hertogenbosch

U meldt zich bij entree A (hoofdingang) Sport medisch Centrum JBZ.

Waar moet u op letten?

  • U mag zich vanaf 2 dagen voor het onderzoek niet meer zwaar inspannen. Dus u mag ook niet aan een sportwedstrijd meedoen.
  • Als u een behaarde borstkas hebt, vragen we u om deze thuis te scheren.
  • U mag de laatste 2 uur voor het onderzoek alleen nog een kleine lichte maaltijd gebruiken. U kunt wat te eten meenemen voor na het onderzoek.

Wat neemt u mee?

  • Uw geldig legitimatiebewijs.
  • Sportkleding, sportschoenen en een handdoek voor de inspanningstest.
  • Uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

De sportarts

Het 1e deel van de afspraak is bij de sportarts.

  • De sportarts bespreekt uw klachten en de reden van het inspanningsonderzoek.
  • Ook luistert de sportarts naar uw hart en longen.

De functieassistent

Het 2e deel is het inspanningsonderzoek bij de functieassistente.

  • De functieassistente meet uw lengte, gewicht en bloeddruk.
  • Daarna krijgt u een hartfilmpje (E.C.G.) en een longfunctietest.

Als laatste doet de functieassistente de inspanningstest met ademgasanalyse. Dit is een test waarbij we kijken naar uw inspanningsvermogen. Ondertussen controleert de functieassistente hoe uw hart en longen tijdens de test werken (functioneren).

Een inspanningstest gebeurt op de fietsergometer (hometrainer). Tijdens de test krijgt u plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het E.C.G.-apparaat die de hartfilmpjes maakt. Tijdens de test meet de functieassistent ook uw bloeddruk. Hiervoor krijgt u een band om uw arm.

Tijdens de maximale inspanningstest wordt ook een ademgasanalyse gedaan. Tijdens de inspanningtest krijgt u een mondmasker. Met speciale apparaten analyseren we de prestaties van uw luchtwegen, hart en vaten en de spieren tijdens inspanning.

De functieassistent vraagt u te starten met fietsen. De de belasting wordt langzaam verhoogd. U moet proberen om het tempo gelijk te houden. Het onderzoek gaat door totdat de maximale inspanning is gehaald of tot u niet meer verder kunt. 

De uitslag

Tijdens het 3e deel bespreekt de sportarts de uitslagen met u. U kunt het verslag terugvinden in MijnJBZ, onder het kopje 'Dossier', 'Brieven'. Als u MijnJBZ niet kunt gebruiken, dan kunt u een schriftelijk verslag van de uitslagen van het onderzoek krijgen.

 

 

Na het onderzoek kunt u gebruik maken van de doucheruimte.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft dan kunt u bellen naar het secretariaat van het Sport Medisch Centrum JBZ, telefoonnummer: (073) 553 35 53.