Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Speekselklieronderzoek (LNG-046)

Bij dit onderzoek brengen we de speekselklieren in beeld met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

Dit onderzoek wordt ook een speekselklierscintigrafie genoemd. Het wordt gedaan om te zien of de speekselklieren nog goed werken. Een verminderde werking van de speekselklieren kan onder andere ontstaan door een obstructie, een operatie in de buurt van de speekselklieren, toediening van een te hoge dosis Jodium-131 therapie of syndroom van Sjögren.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-046
Laatste revisie: 11 januari 2024 - 11:38
Hoe verloopt het onderzoek?

Speekselklieronderzoek (LNG-046)

Uw afspraak

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten en drinken

Vanaf 2 uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde mag u:

  • niets eten
  • niets drinken.

U mag gewoon naar het toilet.

Medicijnen

Gebruikt u anticholinerge medicatie dan moet u hiermee 24 uur voor het onderzoek stoppen. Welke medicijnen dit zijn, staat genoteerd bovenaan deze folder.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent, heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet na het onderzoek gedurende 12 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. Voor het onderzoek komt u op de rug op een smal bed te liggen. Het hoofd ligt in een speciaal hoofdkussen. Hierdoor kunt u het hoofd makkelijker stil laten liggen. Dit is erg belangrijk voor het onderzoek. De camera wordt zo ingesteld dat uw hoofd en hals goed in beeld gebracht kunnen worden. De camera kan u hierbij niet raken.

Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Dit gebeurt meestal in een ader in de elleboogplooi. Het onderzoek begint meteen daarna.

Na ongeveer 10 minuten druppelt de laborant een zuur drankje met citroensmaak onder de tong. Dit moet u doorslikken. Het drankje zorgt ervoor dat de speekselklieren gestimuleerd worden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. U moet vandaag goed blijven drinken en plassen. Na het toiletbezoek moet u goed uw handen wassen.

Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze na het onderzoek weer innemen, zoals u gewend was op de gebruikelijke tijden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.