Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Schildklieronderzoek met I-123 (LNG-008)

Met dit onderzoek, ook wel schildklierscintigrafie genoemd, wordt er gekeken naar de grootte, de vorm en de functie van de schildklier. Hierdoor kunnen er ziekteprocessen van de schildklier worden opgespoord of uitgesloten.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-008
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 21:30
Hoe verloopt het onderzoek?

Schildklieronderzoek met I-123 (LNG-008)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet.

Medicijnen

Medicijnen die de schildklierfunctie beïnvloeden, bijvoorbeeld Strumazol®, Carbimazol® of PTU (propylthiouracil) mag u enige tijd voor het onderzoek niet gebruiken. Hoelang van tevoren u moet stoppen en om welke medicijnen het precies gaat vertelt uw specialist. Bij onduidelijkheid hierover neemt u contact op met uw specialist.

Wel moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als u één van de volgende middelen heeft gebruikt in de afgelopen maanden of als u deze nog steeds gebruikt: 

  • Het medicijn Cordarone®;
  • Homeopathische geneesmiddelen die jodium bevatten;
  • Multivitaminen die jodium bevatten;
  • Voedingsmiddelen die zeewier, zeekraal en/of kelp bevatten (bijvoorbeeld sushi);
  • Visoliecapsules;
  • Hoestdrank en/of stophoest.

Afhankelijk van het soort middel dat u gebruikt, kan het onderzoek worden ingepland na 2 weken tot 6 maanden. 

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Heeft u een onderzoek ondergaan met contrastmiddel?

Röntgenonderzoek of een hartkatheterisatie waarbij een contrastmiddel is geïnjecteerd kan het onderzoek beïnvloeden. Heeft u in de afgelopen 6 maanden een dergelijk onderzoek gehad? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Afhankelijk van het soort contrastmiddel dat is gebruikt, kan het onderzoek worden ingepland na 2 tot 6 maanden.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Deel 1: 

De arts haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de voorbereidingskamer. Hier krijgt u uitleg over het onderzoek en u krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook voelt de nucleair geneeskundige in uw hals naar de schildklier. Vervolgens krijgt u een kleine capsule met een radioactieve stof die u moet innemen met water. U proeft hier niets van en de radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.

De stof moet ongeveer 4 uur inwerken. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven en u kunt normaal eten en drinken. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe laat u wordt terugverwacht.

Deel 2:

Als u na 4 uur weer op de afdeling bent, neemt de laborant u mee naar de onderzoeksruimte. Eerst zal de radioactiviteit in de schildklier worden gemeten gedurende 1 minuut. Hierbij zit u in een stoel.

Daarna wordt in een andere ruimte de scan gemaakt. Tijdens de scan ligt u op een smal bed en wordt de camera, dichtbij, boven de hals geplaatst. De camera maakt gedurende 7 minuten een beeld van de schildklier. Aan het eind van de scan voelt de laborant of de nucleair geneeskundige in de hals en markeert een aantal punten met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter op de huid.

Let op! Als de wachttijd tussen de toediening en het onderzoek te zwaar voor u is, dan kunt u gebruik maken van een bed op onze afdeling te kunnen rusten. Informeer bij de nucleair geneeskundige naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (toediening):  10 minuten

Wachttijd:  4 uur

Deel 2 (onderzoek):  15 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen.

Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u die nu weer innemen (tenzij de nucleair geneeskundige dit anders met u heeft afgesproken).

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik capsules moet slikken, maar dat kan ik niet of moeilijk. Wat nu?

Kunt u niet of heel moeilijk capsules doorslikken? Neem dan contact op met afdeling Nucleaire Geneeskunde, dan bekijken wij met u wat de mogelijkheden zijn. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.