Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Schildklieronderzoek met behulp van Tc-99m (LNG-064)

Met dit onderzoek, ook wel schildklierscintigrafie genoemd, wordt er gekeken naar de grootte, de vorm en de functie van de schildklier. Hierdoor kunnen er ziekteprocessen van de schildklier worden opgespoord of uitgesloten.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-064
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 10:32
Hoe verloopt het onderzoek?

Schildklieronderzoek met behulp van Tc-99m (LNG-064)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet. 

Medicijnen

U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Zorg verder voor geen - tot zo min mogelijk - metaal op het hoofd. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (Gebouw A, verdieping 6 Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

  1. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de voorbereidingskamer. Hier krijgt u uitleg over het onderzoek en u krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof.

De stof moet ongeveer 15 minuten inwerken. In deze tijd mag u terug plaatsnemen in de wachtkamer.

  1. Na 15 minuten neemt de laborant u mee naar de onderzoeksruimte. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed en wordt de camera, dichtbij, boven de hals geplaatst. De camera maakt gedurende 7 minuten een beeld van de schildklier. Aan het eind van de scan voelt de laborant of de nucleair geneeskundige in de hals en markeert een aantal punten met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter op de huid.

Als uw kind het onderzoek ondergaat kunt u, als ouder/verzorger, aanwezig zijn tijdens het maken van de scan.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (toediening):  10 minuten

Wachttijd:  15 minuten

Deel 2 (onderzoek): 10 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze nu weer innemen zoals u gewend bent. Als dit anders is bespreekt de nucleair geneeskundige dit met u.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.