Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de dunne darm (enteroclyse)

Bij dit onderzoek wordt contrastpap ingebracht om de dunne darm zichtbaar te maken met behulp van röntgenopnamen. 

In medische termen noemen we dit onderzoek enteroclyse. Tijdens het onderzoek worden contrastmiddelen zoals bariumpap en water gebruikt. Hierdoor wordt de dunne darm zichtbaar op een monitor en op de röntgenbeelden. De bariumpap verdwijnt uit het lichaam met de ontlasting en wordt dus niet opgenomen in het lichaam. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-009
Laatste revisie: 4 juni 2024 - 15:57
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de dunne darm (enteroclyse)

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Dieet en laxeermiddel

Voor het onderzoek is het van groot belang dat de darmen leeg zijn. Hiervoor volgt u een dieet en haalt u met een recept een laxeermiddel bij de apotheek (een potje magnesiumsulfaat).

Het dieet
Op de dag voorafgaand aan het onderzoek gebruikt u uw ontbijt en lunch zoals u gewend bent.

Bij de avondmaaltijd mag u alleen glad gebonden voeding gebruiken. Dit kan zijn;

  • glad gebonden soep; gevulde soep moet eerst gezeefd worden
  • zelfgemaakte vla, gebonden custard, bloem of maïzena of kant-en-klare vla of yoghurt zonder vruchten. Wanneer er klontjes in de pap zitten, moet u de pap zeven. De pap mag gezoet worden met suiker (dit geldt niet voor diabetici).

Drink naast deze voeding 2 liter water. Dranken die zijn toegestaan zijn: water, thee, koffie, limonade (zonder koolzuur), vruchtensappen zonder vruchtvlees en gezeefde bouillon.

Laxeermiddelen
Het magnesiumsulfaat is een laxeermiddel en is nodig om de darm goed schoon te krijgen. Het middel kan diarree veroorzaken. Zorg ervoor dat u zo nodig naar een toilet kunt gaan.

Op de dag vóór het onderzoek lost u om 15.00 uur de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water en drinkt dit op.

Magnesiumsulfaat wordt door de meeste mensen erg vies gevonden. U kunt een scheut limonadesiroop aan de oplossing toevoegen tegen de bittere smaak. Meestal krijgt u ongeveer één tot vijf uur na het innemen van de laxeermiddelen aandrang en ontlasting. Houd rekening met hele dunne ontlasting, ook ‘s nachts.

Vanaf 24.00 uur blijft u nuchter. Dat wil zeggen dat u niets mag eten en drinken. Ook met roken of kauwen van kauwgom moet u wachten tot na het onderzoek.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan is voor u speciale informatie beschikbaar. Volg de aanwijzingen goed op. Heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Houd er rekening mee dat u tijdens het onderzoek een hemd of T-shirt kunt aanhouden.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Om de dunne darm goed in beeld te kunnen brengen moet de contrastvloeistof direct in de darm gebracht worden. Hiervoor krijgt u een slangetje via de neus of de mond in de darm. Het inbrengen van het slangetje kan onaangenaam voor u zijn. Als het slangetje op de juiste plek zit loopt er door dit slangetje eerst contrastvloeistof in de darm en daarna eventueel water. Tijdens het inbrengen van contrastvloeistof en water worden van de dunne darm opnamen gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen. U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Het is goed om eerst wat te eten voordat u naar huis gaat.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 tot 60 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.