Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij patiënten met een (dubbelloops) stoma

Bij een dikkedarmonderzoek maakt de radioloog röntgenfoto's van uw dikke darm.

In medische termen noemen we dit onderzoek een coloninloop. Bij dit onderzoek wordt contrastvloeistof ingebracht om de dikke darm zichtbaar te maken. Het lichaam neemt de contrastvloeistof niet op. Via de natuurlijke weg of via het stoma verlaat de contrastvloeistof het lichaam. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-074
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 10:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij patiënten met een (dubbelloops) stoma

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Stoma

  • Neem altijd een schoon stomazakje mee naar de afspraak op de afdeling Radiologie.
  • Het kan zijn dat u nog vragen hebt met betrekking tot uw stoma. Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige van het Jeroen Bosch Ziekenhuis via telefoonnummer (073) 553 60 05.

Wat voor kleding trekt u aan?

  • Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.
  • Houd er rekening mee dat uw onderkleding vies kan worden.
  • Na afloop van het onderzoek kunt buikkrampen krijgen. Ook kunt u via de anus (poepgaatje) of via het stoma nog contrastvloeistof verliezen.
  • Neem extra ondergoed en een extra stomazakje mee.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In de kleedkamer naast de onderzoekkamer kleedt u zich uit. Ook uw onderbroek trekt u uit. U krijgt een speciaal hemd/jasje om aan te doen.

U wordt gevraagd op uw zij op de tafel van het röntgenapparaat te gaan liggen. Dan krijgt u een kort dun slangetje in uw anus. In een aantal gevallen kiest de radioloog ervoor de contrastvloeistof via het stoma in te laten lopen. Wat voor u van toepassing is wordt u tijdens het onderzoek verteld.

Via het ingebrachte slangetje loopt contrastvloeistof in uw dikke darm (hierdoor krijgt u het gevoel van aandrang). Soms zit er aan het slangetje een ballonnetje dat opgeblazen wordt, zodat de contrastvloeistof niet kan weglekken.

De dikke darm wordt door de contrastvloeistof zichtbaar op de monitor. Er worden röntgenopnamen in verschillende houdingen gemaakt: liggend op de rug, op de zij, enzovoort. Degene die het onderzoek begeleidt zal u zeggen wanneer u moet draaien. Op deze manier is de dikke darm van alle kanten te beoordelen.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. De eerste paar uur na het onderzoek kunt u waterige ontlasting hebben. Houd hier rekening mee.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het maken van de opnamen gaat u naar het toilet in de kleedkamer. Er ligt een handdoek en een washandje voor u klaar op het toilet, zodat u zich kunt opfrissen. Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.