Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de blaas (mictiecystogram)

Bij dit onderzoek wordt de blaas en/of plasbuis onderzocht met behulp van röntgenstraling en contrastmiddel. 

In medische termen noemen we dit onderzoek een mictiecystogram (afgekort MCG). 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-008
Laatste revisie: 14 oktober 2021 - 13:47
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de blaas (mictiecystogram)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.

Blaas

Het is belangrijk dat uw blaas leeg is als u zich meldt voor het onderzoek.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Uw onderlichaam moet ontbloot worden, uw bovenlichaam niet. Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. Als u nog geen blaaskatheter heeft wordt deze eerst ingebracht. Er wordt een overzichtsopname van de buik gemaakt. Daarna wordt via de katheter contrastvloeistof in de blaas gebracht. Als de blaas goed gevuld is, wordt er weer een opname gemaakt. Dan wordt de katheter verwijderd en worden opnamen gemaakt terwijl u plast. Hiervoor wordt de tafel waar u op ligt wat rechtop gezet. Voor vrouwen ligt een beschermend matje op de tafel. Mannen plassen in een urinaal (fles). Na het maken van de opnamen kunt u op het toilet eventueel de rest van de contrastvloeistof uitplassen. Tenslotte wordt nog een opname van de lege blaas gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Door het inbrengen van de katheter in de blaas kan soms een blaasontsteking optreden. Als u hier last van krijgt neem dan contact op met uw behandelend (huis)arts. Een goede manier om een blaasontsteking te voorkomen is om 1 dag na het onderzoek extra veel te drinken. Hierdoor spoelt de blaas goed door. 

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Meteen na het onderzoek krijgt u een washandje en een handdoek waarmee u zich op het toilet kunt opfrissen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.