Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Rechts-links shuntonderzoek (LNG-049)

Bij een shuntonderzoek wordt met behulp van een radioactieve stof de lekkage tussen rechter en linker deel van het hart bepaald.

U krijgt de radioactieve stof via een injectie in een bloedvat in de arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-049
Laatste revisie: 9 september 2021 - 15:27
Hoe verloopt het onderzoek?

Rechts-links shuntonderzoek (LNG-049)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 12 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In de onderzoeksruimte komt u op een smal bed te liggen met de camera boven en onder het lichaam. Daarna krijgt u een injectie met de radioactieve stof toegediend in een bloedvat in de arm. De camera wordt zo ingesteld dat deze u niet kan raken tijdens het maken van de scan. Er wordt een scan gemaakt van het hele lichaam. Dit duurt ongeveer 30 minuten. U moet hierbij goed stil blijven liggen

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende opnames zijn gemaakt bent u klaar. Er is geen nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt. U merkt daar niets van. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het hele onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.