Headerafbeelding
Landschap, Piet Clement
Onderzoek

Preventief medisch onderzoek pluspakket

Een preventief medisch onderzoek (PMO) is een geneeskundig onderzoek zonder dat u gezondheidsklachten heeft. In een PMO onderzoeken we mogelijke gezondheidsrisico’s of gezondheidsproblemen.

Binnenkort ondergaat u een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Omdat de onderzoeken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis plaatsvinden garanderen we goede kwaliteit en snelle service.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van een preventiearts. De onderzoeken worden op dezelfde dag achter elkaar uitgevoerd, u hoeft slechts een keer naar het ziekenhuis te komen. In totaal duurt het PMO 2 tot 3 uur.

U krijgt de volgende onderzoeken:

  • Echo van de buik
  • Bloed- en urineonderzoek
  • Gehoor- en oogtest (alleen op indicatie)
  • E.C.G. in rust
  • Onderzoek en gesprek met de arts

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Betrokken afdelingen

Code JBB-003
Laatste revisie: 24 mei 2023 - 09:30
Hoe verloopt het onderzoek?

Preventief medisch onderzoek pluspakket

Een echografie is een onderzoek waarbij organen, pezen en gewrichten met behulp van geluidsgolven (echo) kunnen worden onderzocht.

Nuchter zijn

U mag vanaf een dag voor het onderzoek bepaalde voedingsmiddelen niet meer gebruiken. Dit is nodig om vorming van gas in de darm te beperken. Gas in de darm kan de geluidsgolven hinderen en storingen in het beeld veroorzaken. Het gaat om voedingsmiddelen zoals; uien, prei, koolsoorten, peulvruchten en koolzuurhoudende en alcoholische dranken.

Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur plaats

Dan mag u vanaf 0.00 uur niet meer eten, drinken en roken. Wel mag u ‘s morgens water en/of thee drinken zonder toevoegingen, géén koffie. U mag ook geen kauwgom meer kauwen. Twee uur voor het onderzoek mag u nog naar het toilet om te plassen, daarna niet meer.

Vindt het onderzoek ná 12.00 uur plaats

Dan mag u vanaf 0.00 uur niet meer roken. U mag dan ‘s morgens een licht ontbijt nemen (beschuit/cracker/thee). De laatste vier uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Als u later op de middag de afspraak heeft, mag u tot vier uur voor het onderzoek nog een lichte lunch nemen (beschuit/cracker/thee). Twee uur voor het onderzoek mag u nog naar het toilet om te plassen, daarna niet meer.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes mellitus?

U mag koolzuurvrije frisdrank nemen, géén melkproducten.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens het onderzoek moeten uw bovenlichaam en buik ontbloot worden. Wij raden u aan om gemakkelijke kleding te dragen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. De laborant of radioloog brengt een soort gel (geleidingsvloeistof) op de huid en onderzoekt u. Dit gebeurt door met een klein apparaat over uw buik te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Bijwerkingen en risico's

Er zijn geen bijwerkingen van dit onderzoek bekend. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor het bloedprikken.

Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur plaats

Dan mag u vanaf 0.00 uur niet meer eten, drinken en roken. Wel mag u ‘s morgens water en/of thee drinken zonder toevoegingen, géén koffie.

Vindt het onderzoek ná 12.00 plaats

Dan mag u vanaf 0.00 uur niet meer roken. U mag dan ‘s morgens een licht ontbijt nemen (beschuit/cracker/thee). De laatste vier uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Hoe verloopt het bloedprikken?

De medewerker neemt enkele buisjes bloed af. Dit gebeurt via een naaldprik aan de binnenkant (plooi) van de elleboog. De naald is steriel en wordt slechts voor één persoon gebruikt. Na de prik dekt de medewerker het wondje af met een watje. Voordat u de prikruimte verlaat, controleert de medewerker of het bloeden gestopt is.

Hoe verloopt het urineonderzoek?

Bij de balie van de Bloedafname ontvangt u een potje voor een urineonderzoek. Dit potje kunt u op een van de toiletten vol plassen. Het potje levert u in bij de balie van de Bloedafname.

De functieassistent neemt (alleen op indicatie) een gehoor- en oogtest af.

Hoe verloopt de gehoortest?

Aan de hand van een piepjestest krijgt u een gehoortest. De functieassistent legt uit wat u moet doen. De uitslag van de piepjestest komt in een grafiek (audiogram). Na de test neemt de arts het audiogram met u door en bepaalt of er verder onderzoek nodig is.

Hoe verloopt de oogtest?

Bij een oogtest bekijkt de functieassistent naar de gezichtsscherpte van het oog. De functieassistent bekijkt elk oog apart.

Bij een elektrocardiogram (ECG), ook wel hartfilmpje genoemd, meten we de elektrische activiteit van het hart. Dit wordt weergegeven in een grafiek. Het is een veilig onderzoek, zonder risico voor de patiënt. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Hoe bereidt u zich voor?

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Gebruik geen body-lotion of crème op uw borst. Dit verstoort het maken van een goed elektrocardiogram.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor het onderzoek ontbloot u het bovenlichaam. Broek en schoenen mogen gewoon aanblijven. Hierna mag u ontspannen op de onderzoektafel gaan liggen. Bent u rolstoelgebonden dan kunnen we een E.C.G. ook maken terwijl u zit.

We brengen elektroden aan op de huid met behulp van een vacuümsysteem. Om beter contact te krijgen met uw huid sprayen we er eerst een beetje koude vloeistof op. Soms moeten we wat borsthaar wegscheren. We plaatsen in totaal tien elektroden: zes op uw borstkas en vier op uw ledematen. Het apparaat meet de elektrische activiteit van de hartspier. De meting kan beïnvloed worden door de activiteit van andere spieren. Het is dus belangrijk dat u even stil blijft liggen en niet praat.

Als alle afleidingen goed in beeld komen, printen we het E.C.G. uit en slaan het op. De elektroden worden weer afgekoppeld en u mag zich aankleden.

Hoe bereidt u zich voor?

Voordat u naar het ziekenhuis komt vult u een digitale vragenlijst in. In deze vragenlijst vragen we u naar uw gezondheid.

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts neemt de vragenlijst met u door. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Mochten er al uitslagen van eerdere onderzoeken bekend zijn, dan bespreek de arts deze met u.

Geheimhouding

De uitslagen van de onderzoeken zullen te allen tijde alleen aan u worden gerapporteerd. Komen er uit het PMO afwijkingen naar voren? Dan vraagt de arts u om toestemming om contact op te mogen nemen met een andere arts of zorgverlener.

Wanneer krijgt u de uitslagen?

Uiterlijk tien werkdagen na afloop van het onderzoek krijgt u de uitslagen. Het verslag wordt naar het door u opgegeven thuisadres gestuurd.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen? Of kunt u niet naar uw afspraak komen? Dan kunt u contact opnemen via op telefoonnummer (073) 553 38 99 of bedrijven@jbz.nl.