Headerafbeelding
afdelingen oogheelkunde
Onderzoek

Onderzoek van de bloedvaten van het oog (F.A.G.)

F.A.G. staat voor Fluorescentieangiografie.

Het is een onderzoek van de bloedvaten van het netvlies van het oog. Met behulp van dit onderzoek kunnen we eventuele afwijkingen aan de ‘binnenbekleding’ van uw oog aantonen. 

Lees meer

De bloedvaten maken we zichtbaar door middel van een kleurstof die we in uw arm spuiten. De kleurstof is op waterbasis. De foto’s worden gemaakt met gewoon licht, zonder röntgenstralen. Meestal worden beide ogen gefotografeerd, ook al heeft u maar aan één oog een probleem. De foto's van het andere oog gebruiken we als vergelijking. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, bespreek dit dan met de arts.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code OOG-015
Laatste revisie: 5 maart 2024 - 16:06
Hoe verloopt het onderzoek?

Onderzoek van de bloedvaten van het oog (F.A.G.)

We adviseren u om een uur voor het onderzoek niet meer te eten en geen koffie meer te drinken. Heeft u diabetes, dan adviseren we u wel gewoon te ontbijten en/of te lunchen. Uw gebruikelijke medicijnen neemt u gewoon met water in. 

Belangrijk!

  • Een uur voor de afspraak druppelt u beide ogen. U heeft deze oogdruppels meegekregen.
  • U druppelt 3x met een pauze van 10 minuten.
  • Neem de druppels mee naar het ziekenhuis.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Voor het onderzoek krijgt u van een verpleegkundige of een arts, een naaldje in uw arm of hand. Dit is voor het inspuiten van de kleurstof. Trekt u daarom gemakkelijk zittende bovenkleding aan.

Doordat de pupillen wijder zijn, komt er meer licht op het netvlies. We kunnen dan méér van uw netvlies zien. Tijdens het onderzoek leunt u met uw kin op een steuntje. Uw voorhoofd rust tegen een band. Zéker in het begin van het onderzoek is het erg belangrijk dat u stil blijft zitten. De technisch oogheelkundig assistent en verpleegkundige geven u meer aanwijzingen.

Na het inspuiten van de kleurstof, maken we heel snel achter elkaar veel foto’s. Al snel wordt dan zichtbaar hoe de kleurstof door de bloedvaten loopt. Mogelijke afwijkingen van het netvlies worden dan zichtbaar. We maken van beide ogen foto’s, ook al gaat het specifiek om een oogaandoening aan één oog.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 20 minuten.

Door de ingespoten kleurstof krijgt uw huid een gele kleur. Dit verdwijnt in de loop van de dag weer. 

We adviseren u om veel (water) te drinken. De kleurstof verlaat namelijk het lichaam via de urine. U ziet dat de urine erg geel van kleur is. Door veel te drinken verdwijnt de kleurstof sneller uit het lichaam.

Als gevolg van het druppelen en het fotograferen, ziet u na afloop gedurende enkele uren wazig. Zeker op zonnige dagen kan het prettig zijn om na het onderzoek een donkere zonnebril te dragen. Zonnebaden na het onderzoek kan een allergische reactie geven. Dit vanwege de kleurstof die nog in het lichaam is.

Na het maken van de foto’s blijft u nog 15 minuten op de polikliniek. De kleurstof kan namelijk een reactie geven.

De uitslag van de foto’s krijgt u van de behandelend arts of per telefoon. Soms is het mogelijk deze afspraak op de dag van het onderzoek te plannen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 60.