Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Neustrilhaaronderzoek (LNG-032)

Bij dit onderzoek, ook wel neustrilhaarscintigrafie genoemd, wordt het functioneren van het neusslijmvlies beoordeeld. De gebeurt met behulp van een radioactieve vloeistof en een gammacamera.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-032
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 21:55
Hoe verloopt het onderzoek?

Neustrilhaaronderzoek (LNG-032)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

U mag bepaalde medicijnen die de functie van het trilhaarepitheel in de neus  beïnvloeden tijdelijk niet gebruiken. U moet met deze medicijnen 2 dagen voor het onderzoek stoppen en mag ze pas ná het onderzoek weer gaan gebruiken. Dit zijn medicijnen met xylometazoline en/of andere sympathico-mimetica, zoals Otrivin® neusspray. Bij chronisch gebruik moet u zelfs 14 dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicijnen. Het stoppen van de medicatie staat genoteerd bovenaan deze informatie. Neem bij vragen contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Bent u verkouden?

Bent u de dag voor het onderzoek erg verkouden en/of is uw neus verstopt? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het onderzoek kan dan niet door gaan. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek zit u op een krukje. U moet de linker- of rechterkant van uw hoofd tegen de camera aanhouden; afhankelijk van welk neusgat de meeste problemen geeft. U legt uw kin op een plankje. De laborant plakt 2 stickers, één op het puntje van uw neus en één bij uw oor.

De nucleair geneeskundige legt met een pipet een klein druppeltje radioactieve vloeistof achter in de neus in 1 van de neusgaten. De opnamen worden nu gestart. U moet heel stil blijven zitten en u mag de neus niet ophalen.

Het kan zijn dat het onderzoek herhaald moet worden bij het andere neusgat. Dit krijgt u na de eerste opnamen te horen. Het onderzoek duurt dan 2 keer zo lang.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten.

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze nu weer innemen zoals u gewend bent.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.