Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Maagslijmvliesonderzoek (LNG-036)

Bij dit onderzoek wordt er gezocht naar ectopisch gelegen maagslijmvlies, ook wel Meckel’s divertikel genoemd. Dat is maagslijmvlies wat zich op een abnormale plaats in het maag-darmkanaal bevindt. Dit is een zeldzame aangeboren afwijking welke klachten kan veroorzaken. Met behulp van een radioactieve vloeistof en een gammacamera wordt het maagslijmvlies in de gehele buik in beeld gebracht.

LET OP! 

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 4 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
 • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-036
Laatste revisie: 21 november 2023 - 16:47
Hoe verloopt het onderzoek?

Maagslijmvliesonderzoek (LNG-036)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 23.00 uur niets meer eten of drinken tot na het onderzoek. U mag gewoon naar het toilet.

Medicijnen

Medicijnen die de motiliteit (vermogen tot bewegen) van de maag en darmen beïnvloeden, moet u 3  dagen voor het onderzoek stoppen. Welke medicijnen dit zijn, staan genoteerd aan het begin van deze folder.

Esomeprazol

U krijgt een recept voor esomeprazol (Nexium®) tabletten. Dit recept krijgt u van de specialist die het onderzoek aanvraagt en is alleen in te leveren bij de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Bent u doorverwezen vanuit Bernhoven, dan wordt het recept per post opgestuurd en kunt u de medicatie ophalen bij de regioapotheek van Bernhoven.

2 dagen voor het onderzoek moet u starten met deze medicatie. Elke ochtend bij het ontbijt. De derde inname is op de dag van het onderzoek op een nuchtere maag.

Let op! Patiënten onder de 12 jaar krijgen dit medicijn als een in water oplosbaar poeder verstrekt. Dit poeder zit in sachets (zakjes). U bereidt het zo: 

 • Leeg de inhoud van de sachet(s) in een glas met wat kraanwater. Gebruik geen bruisend (koolzuurhoudend) water.
 • Gebruik ongeveer 3 eetlepels water (15 ml) per sachet. Dit betekent dat u 3 eetlepels (15 ml) nodig heeft voor 1 sachet, 6 lepels (30 ml) voor 2 sachets.
 • Roer de inhoud van het sachet in het water.
 • Laat het mengsel een paar minuten staan totdat het wat dikker wordt. Neem daar de tijd voor, maar laat het mengsel niet langer dan 30 minuten staan.
 • Roer nog een keer en laat uw kind het mengsel opdrinken. U kind mag de inhoud van het sachet niet kauwen en u mag het ook niet fijnmalen. De inhoud van het sachet is namelijk gecoat tegen de schadelijke inwerking van maagsap op het geneesmiddel.
 • Als er na het drinken nog iets in het glas achterblijft, moet u nog wat water toevoegen, roeren en dit ook meteen laten opdrinken.
 • Twee dagen voor het onderzoek en de dag voor het onderzoek mag uw kind dit medicijn met of zonder voedsel laten innemen. Op de dag van het onderzoek zelf mag uw kind er niet bij eten!

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Zorg verder voor geen - tot zo min mogelijk - metaal op het hoofd. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet na het onderzoek gedurende 12 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (gebouw A, verdieping 6  Noord.). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de nucleaire geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Heeft u een onderzoek ondergaan met contrastmiddel?

Contrastmiddel dat gebruikt wordt bij een gastroscopie, colonscopie of radiologisch maag-darmonderzoek kan het onderzoek beïnvloeden. Heeft u in de afgelopen 3 dagen een dergelijk onderzoek ondergaan? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, de afspraak moet dan opnieuw ingepland worden voor een later tijdstip.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. In de onderzoekskamer komt u op een smal bed te liggen. Het bed wordt tussen de camera geplaatst, op zo'n manier dat uw buik goed in het midden is. Dan krijgt u een infuus en wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Tegelijkertijd start het onderzoek, dat een uur duurt. Gedurende het onderzoek krijgt u een aantal keren het medicijn Glucagen® toegediend. Dit medicijn zorgt ervoor dat het onderzoek zo min mogelijk verstoord wordt door darmbewegingen. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 1 uur. 

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze nu weer innemen zoals u gewend bent, op de reguliere tijden.

Van wie krijg ik de uitslag?

Van uw behandelend arts (specialist).

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.