Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Lymfe-onderzoek (LNG-047)

Bij een lymfeonderzoek, ook wel lymfescintigrafie genoemd, wordt met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera, het transport in de lymfevaten van uw armen of benen in beeld gebracht. U krijgt de radioactieve stof toegediend door middel van injecties in de handen of voeten.

 

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom de instructies minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-047
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 10:44
Hoe verloopt het onderzoek?

Lymfe-onderzoek (LNG-047)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet. U hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Deel 1: injectie en eerste deel onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoeksruimte komt u op uw rug op een smal bed liggen. Vervolgens krijgt u in totaal 4 injecties met een radioactieve vloeistof. In elke hand 2 injecties tussen de vingers. Voor het onderzoek van de benen wordt de injectie tussen de tenen geplaatst, in elke voet 2 injecties. Direct daarna worden er een half uur lang opnamen gemaakt van de armen of benen, waarbij de radioactieve vloeistof gevolgd wordt door het lichaam. De camera staat hierbij vlak boven uw lichaam. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de opname.

Het is de bedoeling dat u met uw vingers of tenen knijpbewegingen maakt. Verder moet u hierbij zo stil mogelijk blijven liggen. Af en toe zal de laborant het bed, waar u op ligt, verschuiven en zullen er markeringen op de huid gemaakt worden met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter. Na deze eerste reeks opnamen mag u de afdeling verlaten. Het is belangrijk dat u de handen of voeten zo veel mogelijk beweegt.

Deel 2: vervolg onderzoek

Ongeveer 2 uur na de injecties wordt u verwacht voor een tweede serie opnamen. De houding waarin u komt te liggen is hetzelfde als tijdens het eerste deel van het onderzoek. Er worden nu 4 losse opnames gemaakt van elk 5 minuten. Ook hierbij moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Er worden weer markeringen gemaakt met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter op de huid.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (injectie + 1e deel onderzoek):  45 minuten

Wachttijd:  2 uur

Deel 2 (2e deel onderzoek): 30 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag U alles eten en drinken wat u wenst. Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.