Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Liquoronderzoek (LNG-071)

Dit onderzoek noemen we ook wel een liquorscintigrafie of cisternografie. Hierbij onderzoeken we de hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor).

De arts kijkt naar de verplaatsing, verdeling en eventuele lekkage van de hersen- en ruggenmergvloeistof. U krijgt bij dit onderzoek een radioactieve stof toegediend via een ruggenprik.

LET OP! 

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten.
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-071
Laatste revisie: 3 april 2024 - 16:41
Hoe verloopt het onderzoek?

Liquoronderzoek (LNG-071)

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen. 

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Als u zwanger bent is het beter deze behandeling niet te ondergaan. U moet na het onderzoek gedurende 48 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze te stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor het onderzoek komt u 3 dagen achtereen naar het ziekenhuis

Dag 1: Het toedienen van de radioactieve vloeistof en maken van de eerste foto's

Deel 1: Voorbereiding

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. U krijgt de radioactieve vloeistof toegediend via een ruggenprik. Voordat de ruggenprik wordt gegeven krijgt u een infuus. Via dit infuus krijgt u extra vocht toegediend. Dit helpt voorkomen dat uw bloeddruk gaat dalen. Het dalen van de bloeddruk komt voor als bijwerking van de ruggenprik. 

De ruggenprik wordt gegeven door een anesthesioloog of neuroloog. Meestal zit u hierbij in voorovergebogen houding. Doordat u uw rug bol maakt ontstaat er meer ruimte tussen de wervels. Op de plaats van de prik, desinfecteren we de huid, leggen we steriele doeken en geven we u een plaatselijke verdoving. De nucleair geneeskundige dient de radioactieve stof toe. 

Deel 2: Rusten

Door de ruggenprik kunt u een paar uur last hebben van hoofdpijn. Het is daarom soms nodig dat u een tijdje plat blijft liggen.

De nucleair geneeskundige vertelt hoe laat u vandaag terug moet komen voor de foto's. Als u in deze wachttijd wilt rusten, kan dit in een bed op onze afdeling. Vraag de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken. 

Deel 3: Het maken de eerste foto's

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera vlakbij het hoofd. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de foto's. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. Er worden vanuit verschillende richtingen foto's gemaakt van uw hoofd. Daarna wordt er een opname gemaakt van uw gehele romp. Hierbij schuift u heel langzaam onder de camera door. Ook hierbij kan de camera u niet raken. 

Als de arts vermoedt dat er bij u een lekkage van liquor is, krijgt u na de foto's watten in uw neus en/of oren. Dit doet een KNO-arts. De volgende dag verwijdert de KNO-arts de watten weer.

Dag 2: We maken nogmaals dezelfde foto's

Als u watten in de neus en/of oren hebt gekregen, gaat u vandaag eerst naar de KNO-arts. De KNO-arts verwijdert de watten. De watten krijgt u mee in een potje. Het potje geeft u aan de laborant van afdeling Nucleaire Geneeskunde als u opgehaald wordt uit de wachtkamer. De laborant neemt wat bloed bij u af. Hierna maken we dezelfde foto's als gisteren. 

Dag 3: We maken nogmaals dezelfde foto's

Vandaag komt u nog 1 keer terug voor opnamen van het hoofd en de gehele romp.

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Dag 1

Toedienen van de radioactieve stof:  20 minuten

Wachttijd: 4 uur

Onderzoek (foto's maken): 40 minuten

Dag 2

Onderzoek (foto's maken): 40 minuten

Dag 3

Onderzoek (foto's maken): 40 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. Wel adviseren we om na de toediening van de radioactieve stof die dag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.