Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Onderzoek

Keelspiegelen

De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje.

De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken. U krijgt dit onderzoek tijdens het eerste bezoek aan de KNO-arts.
 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code KNO-737
Laatste revisie: 26 juli 2023 - 09:56
Hoe verloopt het onderzoek?

Keelspiegelen

Tijdens het onderzoek houdt u uw mond zo ver mogelijk open en steekt u uw tong zo ver mogelijk uit. De KNO-arts legt een gaasje op uw tong en houdt deze met een vinger naar beneden. Daarna brengt de arts een verwarmd spiegeltje in uw keel in. Met het licht van een voorhoofdlamp onderzoekt de KNO-arts uw keel en strottenhoofd.

Blijf tijdens dit onderzoek rustig ademen en probeer niet te kokhalzen. Met het spiegeltje in uw keel kunt u nog goed ademen.

De KNO-arts vraagt u ‘iiiii’ of ‘eee’ te zeggen. U houdt dit een aantal tellen aan. Meestal lukt het zo om het strottenklepje, de stembanden en de ingang van de slokdarm goed te bekijken. De arts kan u ook vragen ‘he he' te zeggen. Dit doet hij om te kijken hoe goed uw stembanden bewegen.

Het gaat niet om het geluid dat u maakt om de functie van de stembanden te beoordelen en niet om het geproduceerde stemgeluid. Meestal lukt het zo om het strottenklepje, de stembanden en de ingang van uw slokdarm goed te bekijken. Als u ‘hè, hè’ zegt, kan de KNO-arts ook kijken hoe uw stembanden bewegen. 

Het onderzoek duurt enkele minuten.

De KNO-arts geeft u meteen de uitslag.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.