Onderzoek

Kaakkopjes onderzoek (LNG-097)

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een radioactieve vloeistof en een gammacamera. Hierbij wordt gekeken naar de kaak en in het bijzonder naar de kaakkopjes. De reden voor dit onderzoek is meestal pijn en/of scheefgroei van de kaak.

LET OP!

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten. 
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw identiteitsbewijs;
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen. 

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code LNG-097
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 12:41
Hoe verloopt het onderzoek?

Kaakkopjes onderzoek (LNG-097)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Tussen de injectie en de scan is het belangrijk dat u minimaal 1 liter vocht drinkt. U mag gewoon naar het toilet. U hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

 

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Tandarts

Bent u kort geleden behandeld bij de tandarts en/of heeft u op dit moment klachten aan het gebit? Vertel dit dan bij de start van het onderzoek.

Kleding

Trekt u de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Deel 1: Injectie van de radioactieve vloeistof.

De laborant haalt u op uit de wachtruimte voor het toedienen van de radioactieve vloeistof. Deze injectie wordt meestal in een ader in de elleboogplooi gegeven. De ingespoten stof moet 3 tot 6 uur inwerken. De laborant vertelt u hoe laat u terug moet komen voor deel 2. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. Wél is het belangrijk dat u minimaal 1 liter vocht drinkt. Het is de bedoeling dat u ook veel plast.

Deel 2: Het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven en onder uw hoofd. Eventueel wordt uw hoofd vastgemaakt met een paar bandjes, om het hoofd goed stil te kunnen houden tijdens het onderzoek. De camera draait in kleine stapjes om u heen. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de opname. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding):  10 minuten

Wachttijd: 3 tot 6 uur

Deel 2 (onderzoek): 25 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.