Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Hersenonderzoek met behulp van I-123 (LNG-037)

Dit onderzoek wordt ook wel een dopamine transporter scintigrafie (DaT-scan) genoemd. Met een radioactieve vloeistof en een gammacamera wordt de werking van een deel van de hersenen in beeld gebracht.

Dit onderzoek kan ook aangevraagd worden door het Brain Research Center in onderzoek naar Lewy Body dementie. Het onderzoek wordt dan op dezelfde manier gedaan als anders.

LET OP!

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door.
  • Wij vragen u 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-037
Laatste revisie: 5 maart 2024 - 14:47
Hoe verloopt het onderzoek?

Hersenonderzoek met behulp van I-123 (LNG-037)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Gebruikt u medicijnen?

Mogelijk gebruikt u medicijnen waarmee u enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Dit zijn onder andere medicijnen tegen hyperactiviteit, vetzucht, of antidepressiva en sterke pijnstillers. De instructie hiervoor krijgt u op het moment dat u de afspraak maakt en staat genoteerd bovenaan deze folder. Sinemet®, Madopar® (levodopa) of Symmetrel® (amantadine) kunt u gewoon blijven gebruiken.

Twijfelt u of u uw medicijnen wel of niet mag innemen? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een recept voor kaliumjodidecapsules mee. U moet de capsules met het recept afhalen bij de ziekenhuisapotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ophalen. of bij de RegioApotheek in Bernhoven. U kunt het recept NIET inleveren bij uw eigen apotheek.

De kaliumjodidecapsules zorgen ervoor dat de opname van radioactief jodium in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet 1 kaliumjodidecapsule bij het ontbijt innemen op:

  • de dag vóór het onderzoek
  • de dag van het onderzoek
  • de eerste 4 dagen na het onderzoek

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan, met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, enz. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

1. Injectie van de radioactieve vloeistof

De laborant haalt u op uit de wachtruimte voor het toedienen van de radioactieve vloeistof. De injectie wordt meestal in een ader in de elleboogplooi gegeven. De ingespoten stof moet 3 uur inwerken. De laborant vertelt u hoe laat u terug moet komen voor het onderzoek. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.

2. Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven en onder uw hoofd en draait de camera langzaam om u heen. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de opname. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.

Als de wachttijd tussen de injectie en het onderzoek te zwaar voor u is, kunt u op een bed op onze afdeling rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (geven injectie):  10 minuten

Wachttijd:  3 uur

Deel 2 (onderzoek): 40 minuten

 

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om deze dag extra te drinken en na het toiletbezoek uw handen extra goed te wassen. 

U neemt nog 4 dagen na het onderzoek iedere dag 1 kaliumjodidecapsule in.

Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze na het onderzoek weer innemen zoals u gewend was.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Doet u mee aan de studie via het Brain Research Center, dan krijgt u de uitslag van uw behandelend specialist in het Brain Research Center.

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Doet u mee aan de studie van het Brain Research Center, geef uw verhindering dan zo snel mogelijk door aan het Brain Research Center. Zij nemen contact op met afdeling Nucleaire Geneeskunde hierover.

 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Vragen over de studie kunt u stellen aan medewerkers van het Brain Research Center. 

Wilt u meer weten over het onderzoek zelf dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.