Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Galzuurresorptietest (SeHCAT-test) (LNG-084)

Bij een galzuurresorptietest bekijken we of de galzuurstofwisseling van uw darmen goed werkt.

U krijgt de radioactieve stof in capsulevorm toegediend. Dat is een capsule van normale grootte en de stof heeft geen bijwerkingen; u kunt alles normaal blijven doen. De stof heeft ook geen nadelige gevolgen voor u of voor uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-084
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Galzuurresorptietest (SeHCAT-test) (LNG-084)

Eten en drinken

Vanaf 22.00 uur op de avond vóór het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u dan niets meer mag eten of drinken.

Medicijnen

Cholestyramine-medicatie (medicijnen die het galzuur binden) moet u vanaf 3 dagen voor het onderzoek stoppen. Welke medicijnen dat precies zijn vertelt uw specialist of kunt u navragen bij uw apotheker. Neemt u bij onduidelijkheid hierover contact op met uw specialist of met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We vragen u om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U krijgt een kleine capsule die u met water inneemt. U proeft hier niets van. Daarna krijgt u een bekertje drank met chocoladesmaak.

  • Vervolgens moet de stof ongeveer 3 uur inwerken. De laborant vertelt u hoe laat u wordt terugverwacht. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.
  • Tot de eerste scan mag u geen ontlasting hebben gehad. 
  • Vanaf 1 uur na inname van de drank mag u weer normaal eten en drinken.

Op het afgesproken tijdstip (ongeveer 3 uur na inname van de capsule en drank) wordt u door een laborant meegenomen naar de onderzoeksruimte waar de scan gemaakt wordt. Tijdens de scan ligt u op een smal bed met de camera boven en onder uw lichaam. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. De scan duurt ongeveer 10 minuten.

U komt 72 uur (3 dagen) na inname van de capsule en drank terug voor nog een scan. Als dat nodig is komt u ook na 168 uur (7 dagen) nog een keer terug voor een scan.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat de opnamen zijn gemaakt bent u klaar. Na afloop van het gehele onderzoek (mogelijk pas 7 dagen na inname van de capsule en drank) mag u uw cholestyramine-medicatie weer innemen. Er is geen verdere nazorg nodig.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.