Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Galblaasonderzoek (LNG-040)

Dit galblaasonderzoek wordt ook wel cholescintigrafie (HIDA-scan) genoemd. Met een radioactieve stof en een gammacamera worden de galwegen van de lever in beeld gebracht.

Dit onderzoek wordt onder andere aangevraagd voor het opsporen van obstructie in de afvoerwegen van de gal. De radioactieve stof heeft als merknaam Bromo-biliaron. Dit is een stof die niet officieel geregistreerd is in Nederland. Maar Bromo-biliaron voldoet wel aan alle kwaliteitseisen, net als geneesmiddelen die wel geregistreerd zijn. Het is volkomen veilig.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-040
Laatste revisie: 11 januari 2024 - 11:35
Hoe verloopt het onderzoek?

Galblaasonderzoek (LNG-040)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Vanaf 6 uur vóór het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten of drinken. U mag gewoon naar het toilet. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dit niet. Zij mogen gewoon eten en drinken.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen die onder de opiaten vallen, zoals tramadol, morfine en fentanyl? Dan willen wij dit graag weten. Geef dit aan bij de laborant bij aanvang van het onderzoek. Heeft u vragen hierover dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Allergie

Heeft u een koemelkallergie? Dan horen wij dit graag van u. Dit mag ook aangegeven worden bij aanvang van het onderzoek.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

 

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (Gebouw A, verdieping 6, Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een smal bed. De camera wordt zo ingesteld dat uw buik goed in beeld gebracht kan worden. De camera kan u niet raken. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

U krijgt een infuus in een bloedvat in uw arm, meestal in de elleboogplooi. De radioactieve stof wordt via het infuus toegediend. Gelijktijdig wordt het onderzoek van de buik gestart. 

Na ongeveer 30 minuten is het meestal nodig om wat chocolademelk te drinken om het legen van de galblaas te stimuleren. Dit krijgt u zo nodig van de laborant.

Als u veel klachten ervaart tijdens het onderzoek kan de nucleair geneeskundige eventueel een pijnstiller geven. Daarom blijft het infuus zitten tot na het onderzoek. De laborant verwijderd het infuus na het onderzoek.

Heel soms is het nodig om extra opnames te maken. U komt dan 24 uur later terug voor een korte opname van 10 minuten. Als dit in uw geval nodig is, overleggen we dit met u.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 90 minuten.

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.