Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Eiwitverliesbepaling (LNG-055)

Bij een eiwitverliesbepaling wordt er onderzocht of er eiwitten in uw ontlasting (poep) zitten.

Dit kan voorkomen bij verschillende aandoeningen van het maag-darmkanaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een radioactieve vloeistof. U krijgt de radioactieve stof via een injectie in een bloedvat in de arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-055
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Eiwitverliesbepaling (LNG-055)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan zonder extra maatregelen. De radioactiviteit is namelijk dermate laag dat er geen nadelige effecten voor foetus of baby kunnen optreden. Heeft u hierover nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We vragen u om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Na de injectie met de radioactieve stof, krijgt u containers mee naar huis. Hierin verzamelt u uw ontlasting gedurende 4 dagen. Iedere 24 uur gebruikt u een nieuwe container om uw ontlasting in te verzamelen.

Het is zeer belangrijk dat u ervoor zorgt dat er geen urine bij de ontlasting komt! Eventueel aanwezige urine in de container kan de meting van het eiwitverlies beïnvloeden.

Op de vierde dag na de dag van de injectie wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde om de containers in te leveren.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het inleveren van de containers is het onderzoek voor u klaar. Er is geen verdere nazorg nodig.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.