Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

Echo-onderzoek van het onderste deel van de darm (endeldarm) door de radioloog

Dit onderzoek wordt gedaan door de radioloog met een speciaal echoapparaat.

Dit onderzoek wordt door de radioloog uitgevoerd. De radioloog gebruikt hiervoor een echoapparaat dat uitgerust is met een smalle buis. Dit buisje gaat de radioloog bij u rectaal inbrengen. Dit apparaat gaat geluidsgolven uitzenden en weer opvangen. Deze worden door het echoapparaat omgezet tot een beeld van de verschillende lagen en spieren in de darm.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-067
Laatste revisie: 18 oktober 2023 - 15:54
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo-onderzoek van het onderste deel van de darm (endeldarm) door de radioloog

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. 

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek krijgt u op uw afspraaktijd eerst een klysma om de endeldarm schoon en leeg te maken. Ongeveer een half uur daarna vindt het onderzoek plaats. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de korte buis in uw anus. Deze buis registreert met geluidsgolven de anale structuren. Het onderzoek is over het algemeen pijnloos, maar kan een vervelend gevoel geven.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Een endo-anale echografie is een veilig onderzoek en de kans op complicaties is zeer klein. In een enkel geval kan een van de onderstaande klachten optreden. Neem contact op met uw behandelend arts bij:

  • koorts
  • toenemende buikpijn
  • bloedverlies via de anus

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek zelf duurt in totaal ongeveer 45 minuten. Dit komt omdat er voor het onderzoek een klysma wordt gegeven.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.