Onderzoek

Echo-onderzoek algemeen bij de huisarts

U krijgt een echo-onderzoek. Met dit onderzoek kan de radioloog een orgaan, pees, spier of gewricht met geluidsgolven (echo) onderzoeken. Een radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt dit onderzoek doen in uw huisartsenpraktijk. 

 

De radioloog beweegt met een klein apparaat (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel. De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op. Het echoapparaat zet deze om tot een beeld.

Lees meer

Een echo-onderzoek van de buik wordt meestal gedaan in het ziekenhuis. Door een samenwerking tussen uw huisarts en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is dit niet nodig en kan het onderzoek bij de huisarts plaatsvinden. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet altijd uw geldig identiteitsbewijs meenemen naar uw afspraak. 

Afspraak op onze locatie in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt. 

Code RAD-097
Laatste revisie: 13 februari 2024 - 09:15
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo-onderzoek algemeen bij de huisarts

Alleen bij een echo onderzoek van de buik (abdomen) is een bepaalde voorbereiding noodzakelijk. 

Bij een ander echo onderzoek (dus niet van uw buik), is geen voorbereiding nodig.

Waar meldt u zich?

Meld u op het afgesproken tijdstip bij uw huisartsenpraktijk. Zie de afspraakbevestiging die u heeft ontvangen.

Neem plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Hoe verloopt het onderzoek?

De radioloog brengt wat geleidingsvloeistof - een soort gel - op de huid en onderzoekt u. Hij of zij doet dit door met een klein apparaat - een transducer – over het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend huisarts. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van het onderzoek? Belt u dan zelf naar de huisarts waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Radiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer (073) 553 26 00. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.