MDL verpleegkundige in gesprek met vrouw in spreekkamer

Drukmeting in de slokdarm (Slokdarmmanometrie)

Bij een slokdarmmanometrie bekijkt de arts de werking van de slokdarm en de kringspier tussen de slokdarm en de maag.

Als de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld slikklachten, voedsel kan niet goed meer door de slokdarm (passageproblemen) of pijnklachten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-160
Laatste revisie: 17 juni 2020 - 08:30
Hoe verloopt het onderzoek?

Drukmeting in de slokdarm (Slokdarmmanometrie)

Eten en drinken

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor het onderzoek. U mag vooraf gewoon eten, maar liever niet teveel. Een licht ontbijt wordt aangeraden.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Tijdens het onderzoek

• De verpleegkundige brengt via uw neus een dun slangetje met een aantal drukmetertjes tot in de maag. Dit kan het gevoel geven dat u moet overgeven. Zodra het slangetje is ingebracht, heeft u er weinig last meer van.
  • Als het slangetje in de maag zit, trekt de arts het langzaam iets terug. Zo kunnen we de druk meten in de kringspier tussen de slokdarm en de maag.
  • Daarna krijgt u met een spuitje 15 keer een slokje water in uw mond. Na ieder slokje water worden de bewegingen in de slokdarm vastgelegd.
  • Als laatste trekt de arts slangetje verder uit de slokdarm en meten we de druk in de kringspier tussen de slokdarm en de keel. Hier voelt u niets van.

Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek kunt u een ‘rauw’ gevoel in de keel hebben. Dit verdwijnt vaak weer binnen 24 uur. Dropjes of snoepjes kunnen hier een beetje tegen helpen.

Het duurt ongeveer 3 weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt daarna de uitslag van uw behandelend arts bij uw volgende afspraak op de polikliniek.

Als u vragen heeft kunt u bellen naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51.