Onderzoek

CT-scan van het hart - calciumscore (LNG-101)

Bij dit onderzoek kijken we naar de kransslagaderen en de hartfunctie. Het onderzoek kan ook gedaan worden voor en/of na de behandeling van ritmestoornissen.

 

LET OP!

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten.  

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw identiteitsbewijs;
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen. 

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-101
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 12:23
Hoe verloopt het onderzoek?

CT-scan van het hart - calciumscore (LNG-101)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet. 

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen zoals u gewend bent.

Medicijnen van de cardioloog voor dit onderzoek

Als uw cardioloog medicijnen heeft voorgeschreven voor dit onderzoek, neem deze dan in zoals de cardioloog het u vertelt heeft. 

Kleding

Trekt u de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een smalle tafel. U krijgt 3 ECG-plakkers op uw ontblote bovenlijf. Hiermee wordt uw hartslag geregistreerd. Als uw hartritme te hoog is, dient de nucleair geneeskundige mogelijk een bètablokker toe via een infuus. De tafel waarop u ligt schuift door de CT-scan. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen en dat u uw adem vasthoudt. De laborant zal u zeggen wat u moet doen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera's. Ook is er een intercom om met elkaar te kunnen praten. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 10 minuten.

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.