Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

CT-scan van het hart

CT-scan staat voor Computer Tomografie.

Een cardioloog vraagt dit onderzoek meestal aan om een van de volgende redenen:

  • om de hoeveelheid kalk in de kransslagaderen te berekenen;
  • om de kransslagaderen in beeld te brengen;
  • om de hartfunctie te analyseren;
  • als ondersteunend onderzoek voor en/of na de behandeling van ritmestoornissen.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-061
Laatste revisie: 2 januari 2024 - 14:55
Hoe verloopt het onderzoek?

CT-scan van het hart

Eten, drinken en roken

De laatste 2 uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niet mag eten, drinken en roken.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Contrastmiddel

Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een injectie met een jodiumhoudende contrastvloeistof krijgt. U krijgt deze injectie in uw arm.
Met deze vloeistof zijn de bloedvaten duidelijker te zien op de CT-scan.  

Een onderzoek met contrastvloeistof kan niet:

  • als u Metformine (Glucophage) gebruikt in combinatie met ernstige nierfunctiestoornissen
  • als u in het verleden ooit een allergische reactie op contrastvloeistof had;
  • bij hyperthyreoidie (een te snel werkende schildklier)

U heeft in deze gevallen een hoger risico op lichamelijke problemen. Hoort u tot één van deze risicogroepen?  Heeft uw behandelend arts hier niet naar gevraagd? Dan is het belangrijk dat u zelf contact opneemt met de behandelend arts.

Soms kan het onderzoek toch doorgaan als er vooraf speciale maatregelen zijn genomen. Uw behandelend arts kan in overleg met de radioloog beoordelen of een ander onderzoek ook voldoende informatie kan geven.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

We willen het onderzoek doen met zo min mogelijk straling, maar we willen wel goede beelden kunnen maken. Om de juiste dosis straling voor uw onderzoek te bepalen, wordt er 1 uur vóór de CT-scan bij u een hartmeting verricht. Er wordt ook een infuusnaald in uw arm geprikt. Om uw hartslag in de gaten te houden krijgt u 3 ECG-plakkers op uw blote bovenlijf.

Tijdens het onderzoek wordt er ‘nitrospray’ onder uw tong gespoten. Dit is nodig om de kransslagaders zo goed mogelijk te kunnen afbeelden. Als uw hartritme te hoog blijft wordt er mogelijk een beta-blokker toegediend via het infuus. Dit gebeurt altijd in overleg met de cardioloog. U krijgt een contrastvloeistof toegediend via de infuusnaald in uw arm.

Als het onderzoek gaat beginnen, schuift de tafel waar u op ligt door de CT-scan. Het is heel belangrijk dat u tijdens het scannen stil blijft liggen. Het is af en toe nodig dat u uw adem vasthoudt. De laborant zal u zeggen wat u moet doen en wanneer.

CT-scan

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken. Door na het onderzoek extra te drinken, raakt u de eventuele contrastvloeistof eerder kwijt. Het is voldoende om 3 tot 4 glazen water te drinken.

Wij raden u aan van tevoren te regelen dat iemand u naar huis brengt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.