Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Bij dit onderzoek wordt de dichtheid van het bot en de mate van eventuele botontkalking (osteoporose) bepaald. 

In medische termen noemen we dit onderzoek een botdensitometrie of DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry). Hierbij worden afbeeldingen van bepaalde botten in uw lichaam gemaakt. Dit gebeurt door middel van een smalle bundel röntgenstralen. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code RAD-503
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 10:49
Hoe verloopt het onderzoek?

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Pas een maag- of darmonderzoek gehad?

De botdichtheidsmeting kan niet plaatsvinden als u binnen een week ervoor, een onderzoek heeft ondergaan met bariumcontrast (maag- of darmonderzoek). Dit middel beïnvloedt namelijk de berekeningen. Moet u vlak voor de botdichtheidsmeting zo’n onderzoek ondergaan, meldt u dit dan bij de afdeling Radiologie. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt voor een latere datum.

Botbreuk gehad, of metaal in heup of rug?

Heeft u pas een botbreuk gehad, of is er metaal aanwezig in uw heup of rug (bijvoorbeeld schroeven of een heupprothese)? Dan is het belangrijk dat u dit in de onderzoekskamer meldt aan de radiodiagnostisch laborant.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Kleding

Tijdens het onderzoek mag u een hemd of t-shirt en uw onderbroek aanhouden. Let op dat deze kleding geen metalen deeltjes bevat. Dus geen metalen opdruk, metaaldraadjes, of labeltje van metaal.  

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U wordt gevraagd zich uit te kleden. U mag een hemd of t-shirt en een slip aanhouden.

In de onderzoekskamer worden uw lengte en gewicht gemeten. Deze gegevens zijn nodig voor het maken van uw botdichtheids-berekening. Er worden in totaal 4 opnamen gemaakt. 2 opname van de heupen en 2 van uw rug. Bij alle opnamen ligt u op uw rug. De laborant komt ook een paar keer de kamer in om de apparatuur te verzetten. Tijdens de opnamen moet u zo stil mogelijk blijven liggen. De opnamen kunnen mislukken als u beweegt.

Boven de onderzoekstafel hangt een balk die meetapparatuur bevat. Een onderdeel in deze balk, de detector, beweegt tijdens het onderzoek van links naar rechts over de onderzoekstafel. 

Allereerst maken wij een opname van uw heupen in rugligging. Voor de opname van de heupen vragen wij u om uw benen naar binnen te draaien. Uw voeten worden in een steun geplaatst om u te helpen uw benen in de juiste houding te laten liggen. Heeft u 2 heupprotheses? Dan zullen wij een opname maken van uw pols. Na deze opname van de heupen worden nog 2 opnamen van de rug gemaakt. Hierbij draait de balk boven u ook een keer naar de zijkant. Het maken van de opnamen duurt telkens een paar minuten.

Met een speciaal computerprogramma wordt de botdichtheid berekend. De radioloog beoordeelt deze uitkomsten.

Het kan zijn dat aanvullende röntgenfoto’s van de rug nodig zijn. Dit hoort u van de laborant. De röntgenfoto’s worden dan aansluitend aan het botdichtheidsonderzoek gemaakt. 

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.