Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bijniermergonderzoek (LNG-034)

Een bijniermergonderzoek wordt ook wel een bijniermergscintigrafie genoemd. Hierbij onderzoeken we de werking van het bijniermerg. Dit gebeurt met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

LET OP! 

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door! 
 • We vragen u om 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-034
Laatste revisie: 5 maart 2024 - 14:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijniermergonderzoek (LNG-034)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Voorafgaand aan de eerste afspraak (injectie van de radioactieve stof) mag u nog gewoon eten en drinken.

Maar na de lunch mag u geen vast voedsel meer eten. Lees goed het hoofdstuk 'Laxeren' hierna. Het is belangrijk dat u de instructies die daar staan precies volgt. 

U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Laxeren

Voor het onderzoek is het nodig dat de darmen leeg zijn. Om uw darmen leeg te maken krijgt u de laxeermiddelen magnesiumsulfaat en Bisacodyl. U moet deze medicijnen met het recept afhalen in de apotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij de regioapotheek van ziekenhuis Bernhoven. 

Laxeren op de dag van de injectie

 • 07.00 uur - 09.00 uur: U kunt ontbijten zoals u dat gewend bent.
 • 09.00 uur - 12.00 uur: U moet minstens een halve liter vocht drinken. Alle dranken zijn toegestaan.
 • Middagmaaltijd: U kunt een lunch gebruiken zoals u gewend bent. Eet u ’s middags warm, dan kunt u een kleine warme maaltijd nuttigen.

       Na de middagmaaltijd mag u geen vast voedsel meer eten!!

 • 12.00 uur - 22.00 uur: Drink ieder half uur een glas vocht. Alle dranken zijn toegestaan.
 • 15.00 uur: Los de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water en drink dit op. Neem daarbij 2 tabletjes bisacodyl 5 mg in.
 • 19.00 uur: Neem weer 2 tabletjes bisacodyl 5 mg in.

Laxeren op de dag van het onderzoek

 • U mag niet ontbijten
 • U mag 1 of 2 kopjes koffie of thee drinken. 

Het kan zijn dat de darmen bij het maken van het onderzoek niet voldoende leeg blijken zijn. U moet dan nog een keer gelaxeerd worden. Dit gebeurt in overleg met de nucleair geneeskundige

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen tegen een hoge bloeddruk, antidepressiva of rustgevende middelen? Deze medicijnen mag u een aantal dagen voor het onderzoek niet meer innemen. 

Dit staat genoteerd op de voorzijde van deze folder. Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een recept voor kaliumjodidecapsules mee. U moet de capsules met het recept ophalen in de apotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij de RegioApotheek in Bernhoven. U kunt het recept niet inleveren bij uw eigen apotheek! 

De kaliumjodidecapsules zorgen ervoor dat de onbedoelde jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet 1 kaliumjodidecapsule bij het ontbijt innemen op: 

 • de dag vóór de injectie;
 • de dag van de injectie;
 • de 4 dagen ná de injectie. 

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo min mogelijk ritsen, knopen, bretels,  en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 of 3 onderdelen (dit is afhankelijk van de eerste scan):

1 - injectie van de radioactieve stof

De nucleair geneeskundige haalt u op uit de wachtruimte voor het toedienen van de radioactieve vloeistof. Deze injectie wordt meestal in een ader in de elleboogplooi gegeven. De ingespoten stof moet 24 uur inwerken. De nucleair geneeskundige vertelt u wanneer u terug moet komen voor het onderzoek.

2 - het onderzoek

De laborant neemt u mee naar de onderzoeksruimte voor het eerste onderzoek. Hiervoor komt u op een smal bed te liggen met de camera boven en onder uw lichaam. U schuift langzaam onder de camera door. Eventueel maken we ook een opname waarbij de camera om u heen draait. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de opnames. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.

3 - eventueel vervolgonderzoek

Soms is het nodig om 48 uur na de injectie nogmaals een opname te maken. De nucleair geneeskundige besluit dit na het eerste onderzoek. Bij dit onderzoek maken we dezelfde opnamen bij het eerste onderzoek.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (injectie): 10 minuten

wachttijd: 1 dag

Deel 2 (onderzoek):  45 minuten

wachttijd 1 dag

Deel 3 (eventueel vervolgonderzoek): 45 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na het onderzoek mag u alles eten en drinken wat u wilt, maar u moet die dag goed blijven drinken en plassen. Was na het toiletbezoek extra goed uw handen. U neemt de 4 dagen na de injectie iedere dag 1 kaliumjodidecapsule in. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u die weer innemen na het laatste onderzoek, tenzij de nucleair geneeskundige anders met u heeft afgesproken.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.