Headerafbeelding
Gezin met twee jongens buiten het ziekenhuis
Onderzoek

Allergietest bij de KNO-arts

Om precies uit te zoeken op welke stoffen u reageert wordt een allergietest gedaan. Hierbij krijgt u een aantal prikjes met allergenen in de huid.

Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. Als er een bultje te zien is, is er sprake van een allergie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code KNO-040a
Laatste revisie: 4 oktober 2023 - 08:57
Hoe verloopt het onderzoek?

Allergietest bij de KNO-arts

Online vragenlijst

Denkt u eraan om de online vragenlijst in te vullen voordat u naar uw afspraak komt. U kunt dit doen via MijnJBZ.

Verdere voorbereidingen

  • Gebruikt u voor uw allergische klachten een anti-histaminetablet, dan mag u deze 3 dagen voor het onderzoek niet gebruiken. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden. Een neusspray mag wel. 
  • Alle andere medicijnen blijft u gewoon gebruiken. 
  • De huidtest doen we op de onderarm. Het is belangrijk om op de dag van de huidtest geen zeep, bodylotion of zalf op uw onderarm te gebruiken. De druppels rollen dan van uw onderarm af.
Voorbereidingen bij een allergietest

Voor een huidtest gebruiken we vloeistoffen waarin zich stoffen bevinden uit de natuurlijke omgeving zoals gras- en boompollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Van de verschillende vloeistoffen brengen we een druppel aan op uw onderarm. Door de druppel heen prikken we met een klein naaldje door de bovenste laag van de huid. Dit voelt u wel, maar een speldenprik is vervelender. Doordat de huidtest vrijwel pijnloos is, is deze test ook geschikt om bij kinderen te doen.

De stofjes moeten ongeveer 10 minuten inwerken. In die 10 minuten kunnen de verschillende stoffen reageren. Deze reactie kan jeuk, roodheid en een klein bultje zijn. Het is belangrijk dat u de binnenkant van de onderarmen niet aanraakt en er niet aan krabt. Dit kan namelijk het onderzoek beïnvloeden. Na ongeveer 10 minuten controleert de assistent(e) de huidreacties.

Na de huidtest kunt u gewoon uw dagelijkse activiteiten oppakken. 

Wanneer het mogelijk is, bespreekt de KNO-arts de resultaten van de huidtest meteen met u. Als dit niet lukt, dan maken we een afspraak.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.