Woensdag 10 april 2019

Wisselexpositie Boulevard: 'Een teken van leven' van Paul van Dongen

In de expositieruimte aan het einde van de boulevard is vrijdag 5 april 2019 een nieuwe expositie ingericht. De titel van de expositie is 'Een teken van leven'.

kunstwerk 'distels', ets (2019), Paul van Dongen

Deze titel verwijst naar de natuurwerken van beeldend kunstenaar Paul van Dongen. Hij toont zijn grafiek en pentekeningen. De natuur inspireert hem en daagt hem uit. De zichtbare wereld bezielt zijn werk. Hoewel de mens doorgaans het hoofdmotief is in het werk van Van Dongen hebben we voor het JBZ een keuze gemaakt, wat hij noemt zijn natuurwerken. Bijna alles wat Paul van Dongen tekent, haalt hij uit wat de aarde laat leven en sterven: bloemen, planten, wieren, boomstronken, bomen, vogels, insecten, uilen en poezen. In zijn museale etsen zijn het groeien, bloeien en het verval een metafoor voor het leven. Hij maakt elke dag een tekening. “Het is voor mij een vereiste om mijn tekenvaardigheid elke dag tot leven te brengen”, vertelt hij. Voor Paul van Dongen werkt het tekenen helend. Zijn tekeningen vertaalt hij met veel vakmanschap en precisie op de etsplaten waar hij later zwart/wit of kleurenafdrukken van maakt op papier. Dit resulteert in etsen die groots zijn in vakmanschap. Etsen met veel oog voor detail, waarin de toeschouwer zich kan verliezen. Er is in deze expositie veel te zien dus van dichtbij.

kunstwerk 'varen en druiventak', ets (2019) Paul van Dongen

'Varen en druiventak, ets aquareldruk (2019), Paul van Dongen

Opening / Vernissage

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 24 mei 2019 om 16.00 uur en wordt verricht door Rob Smolders, auteur van het nieuwe boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’. Rob Smolders zal een korte toespraak houden. Beeldend kunstenaar Paul van Dongen is dan aanwezig om zijn werk toe te lichten. U kunt zich aanmelden via kunstcommissie@jbz.nl

Informatieborden expositie

Bij de expositie op de boulevard van het JBZ komen informatieborden te hangen met een toelichting bij de kunstwerken. Het Jeroen Bosch brengt u door deze expositie graag in contact met de grafische kunstwerken en pentekeningen van Paul van Dongen. Kunst als troost en afleiding voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis. Neem de tijd om de kunstwerken van Paul van Dongen van dichtbij te bekijken.

Duur van deze expositie

De expositie is te zien tot en met vrijdag 5 juli 2019.

kunst opening boulevard expo Paul van Dongen 24 mei 2019

Kunstactiviteiten

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de kunstcommissie?
U kunt zich dan aanmelden voor de kunstkring. U ontvangt dan uitnodigingen van de openingen van de exposities op de boulevard.
Lees hier meer informatie over de kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16