Vrijdag 3 februari 2023

“Wij zijn er voor alle fietsers, van alle niveaus en alle leeftijden”

Fietsen: een goede manier om lekker te bewegen en fit te blijven. Maar wat als je klachten krijgt, of een blessure? Het Sport Medisch Centrum van het JBZ biedt met WielerFit XL zorg, advies en begeleiding. Sportarts Anne Eversdijk: “Wij zijn er voor alle fietsers, van alle niveaus en alle leeftijden”.

Foto van wielrenners Jonas Vingegard en Jos van Emden

De één trekt er elk weekend op uit met de mountainbike of racefiets. De ander houdt het bij ritjes naar het werk. Sportarts Anne Eversdijk ziet wekelijks fietsers op haar spreekuur bij het Sport Medisch Centrum van het JBZ. Zowel professionals als recreatieve fietsers. Anne: “Zelfs als je maar één keer per maand op de fiets zit, kun je bij het SMC terecht. Als je klachten hebt waar je last van hebt bij het fietsen, kunnen wij je helpen en adviseren.”

Die klachten kunnen uiteenlopend zijn. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan knieklachten of hartkloppingen,” zo legt Anne uit. “Maar je kunt ook last hebben van vermoeidheidsklachten, of ineens minder goed presteren op de fiets. Mensen blijven vaak  lang doorfietsen met klachten. Dat is zonde. Zeker als je daardoor met minder plezier op de fiets zit. Voor veel klachten is een oplossing. Ook geven wij advies bij medische vragen rond het fietsen, bijvoorbeeld als je meer wilt gaan fietsen of een bepaald doel voor ogen hebt.”

Krachten gebundeld

Om de beste zorg en begeleiding te kunnen bieden, werken de sportartsen van het SMC samen met andere zorgprofessionals uit de regio. Het team van Wielerfit XL bestaat – naast twee sportartsen van het SMC – ook uit sportfysiotherapeuten, een chiropractor, sportdiëtist, sportpodotherapeut,  bikefitters en wielertrainers. “Allemaal hebben ze veel ervaring en affiniteit met fietsen en fiets-gerelateerde klachten,” zo vertelt Anne. “Afhankelijk van de klacht of vraag, kijken we wie je het beste kan helpen.”

Foto: Anne Eversdijk sportarts bij Wielerfit XL

Beter presteren

Bij fanatieke fietsers kunnen de sportartsen van het SMC ook meekijken met het verder verbeteren van prestaties. Of meedenken hoe toekomstige klachten en blessures voorkomen kunnen worden. Anne: “We kunnen dan bijvoorbeeld een inspanningstest doen. Hierbij kijken we naar je conditie, maar ook naar hoe het hart en longen werken. Met dit onderzoek kunnen we ook hartslagzones bepalen die gebruikt kunnen worden om beter te kunnen trainen.”

Inspirerende plek

Sinds ongeveer een half jaar zit het SMC op een nieuwe (extra) locatie: ‘De Meet’. Een inspirerende plek, vooral voor echte wielerfanaten. De sportartsen van het SMC doen bij De Meet namelijk ook de sportmedische onderzoeken bij de profs van wielerploeg Team Jumbo Visma, die in hetzelfde gebouw zijn gevestigd. Anne: “Voor ons als sportartsen is het natuurlijk hartstikke interessant om met de professionele wielrenners van Team Jumbo Visma te werken. De kennis en ervaring die we daarbij opdoen, gebruiken we ook voor mensen die wielrennen als hobby hebben. En voor de echte wielerfan is het natuurlijk hartstikke leuk om hier op de gang gewoon Marianne Vos, Wout van Aert  of zelfs Jonas Vingegaard tegen het lijf te lopen”.

Heb je klachten of blessures bij het fietsen? Of wil je meer weten over wat de sportartsen of andere zorgprofessionals van WielerFit XL voor je kunnen betekenen? Kijk op www.jeroenboschziekenhuis.nl/wielerfit-xl. Bespreek klachten of blessures ook altijd eerst met je huisarts. 

Laatste revisie: 10 februari 2023 - 14:48