Vitrines keramiek Cor Unum

Op initiatief van de kunstcommissie zijn drie vitrines opnieuw ingericht met keramiek van Cor Unum (keramiekatelier in 's-Hertogenbosch).

Inrichting vitrine in het JBZ over het productieproces Cor Unum door stagiaires van Cor Unum

Marjolein en Elaine (stagiaires van Cor Unum) hebben dit keer de opdracht gekregen om de vitrines in te richten. Zij zijn 3e jaars studenten Opleiding Ruimtelijke Vormgeving aan De Rooi Pannen in Tilburg. Zij laten in de vitrines van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het volgende zien: het productieproces, de keramiekserie ‘Swing’ van Charlotte Landsheer en de ontmoeting met de makers van Cor Unum. Loop tussen de werkzaamheden of tijdens uw bezoek in het JBZ eens langs de vitrines. Deze staan opgesteld in de gang waar ook de maquette van het ziekenhuis staat.

Productieproces Cor Unum

De producten van Cor Unum worden vervaardigd via een zorgvuldig en gedetailleerd proces. Nadat het product is ontworpen door de ontwerper gaat het eerst langs de mallenmakers. Zij maken de mallen en deze worden vervolgens gegoten door de gieters. Nadat de vorm een aantal uur in de mal heeft gezeten kan het product eruit gehaald worden en vervolgens worden afgewerkt. Na het afwerken wordt het product in de oven geplaatst en wordt het er na twee dagen uit gehaald. Nadat het product uit de oven wordt gehaald wordt het geglazuurd in de kleur die de ontwerper heeft aangegeven. Als laatste stap gaat het product voor de tweede en laatste keer de oven in. Na dit proces is het product klaar voor de consument.
In de vitrine ziet u het productieproces van het keramieken vaasje 'Swing' van ontwerper Charlotte Landsheer.

'Swing' van Charlotte Landsheer

De designs van Charlotte Landsheer laten zich niet begrenzen door de veronderstelde technische mogelijkheden van klei. De originele Cor Unum Swingserie bestond uit vier tuimelende vazen en een schaal. Charlotte Landsheer heeft zich bij de nieuwste Swingserie laten inspireren door de oorspronkelijke kleuren van Geert Lap en die van Floris Hovers. Daarmee ontstaat een prachtig kleurverloop in de glazuren. De Swingserie is in de nieuwe kleuren te verkrijgen in de webshop of in de winkel van Cor Unum.

Inrichten vitrine in het JBZ met Swingserie van Charlotte Landsheer door 2 stagiaires van Cor Unum

Ontmoet de makers van Cor Unum

Het team van Cor Unum bestaat uit vaste medewerkers, vrijwilligers, studenten en mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Deze mensen zijn overal te vinden op de werkvloer: zij krijgen het ontwerp/product in hun handen in de verschillende productiefases. Zij zorgen ervoor dat het productieproces een zo goed en zo mooi mogelijk eindresultaat oplevert. Wil je de makers eens persoonlijk ontmoeten? Maak dan een afspraak voor een rondleiding bij Cor Unum.

Er is ook een vitrine in het JBZ ingericht: Ontmoet de makers van Cor Unum door 2 stagiaires van Cor Unum

Cor Unum

Atelier Cor Unum is een productiehuis waar hoogwaardig keramiek wordt vervaardigd in opdracht van ontwerpers en van het bedrijfsleven, waar jongeren ambachtstechnieken leren en waar innovatieve ontwerpen worden gestimuleerd. Cor Unum zoekt samenwerking met anderen door op originele wijze de boer op te gaan, door ontwerpers te prikkelen tot nieuwe producten en door een gesmeerde organisatie op te zetten waar vrijwilligers, professionals, mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt, studenten en ontwerpers worden gevormd tot een professioneel collectief. Producten van Cor Unum bevinden zich in de collecties van het Design Museum Den Bosch tot aan het MOMA in New York. Cor Unum (‘een van hart’) – opgericht in 1953 – is een keramiekatelier dat sinds de oprichting is gehuisvest in ’s-Hertogenbosch. Cor Unum is herkenbaar aan het logo met de levensboom. De mensen binnen het bedrijf delen één gemeenschappelijk ideaal: iedereen verdient een plaats, iedereen heeft een talent en iedereen kan er aan bijdragen de wereld iets mooier te maken.
www.cor-unum.com

Meer weten over de kunst in het JBZ?

Kunst in het JBZ

Laatste revisie: 12 april 2022 - 14:11