Thuismonitoring bij IVF even veilig en succesvol

Thuismonitoring van de eisprong voorafgaand aan het plaatsen van ingevroren embryo’s tijdens een IVF-traject werkt even goed als ziekenhuiscontroles om het beste moment te bepalen. Daarbij is het voor vrouwen prettiger om dit in de eigen omgeving te ondergaan en het legt minder belasting op de ziekenhuisfaciliteiten. De studie van Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt maandag gepubliceerd in The Lancet.

Gynaecoloog Jan Peter de Bruin legt uit: “Thuismonitoring betekent dat er voor vrouwen een makkelijker optie bij is gekomen. Een simpele urinetest thuis is genoeg. Dat betekent dat ze dus niet meer drie tot vier keer naar het ziekenhuis hoeven te komen voor een inwendige echo, waarvoor ze vaak iets moeten regelen op hun werk.”

Bij een regelmatige cyclus van een vrouw heeft het plaatsen van embryo’s in de natuurlijke cyclus de voorkeur. Het is dan onnodig om hen langdurig met medicatie te behandelen, en medicatie verhoogt het risico op complicaties in de zwangerschap. Indien er geen regelmatige cyclus is wordt een kunstmatige cyclus gecreëerd.

Om vruchtbaarheidsbehandelingen te optimaliseren hebben onderzoekers van Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch Ziekenhuis de Antarctica-2 studie opgezet met 23 ziekenhuizen in Nederland. In deze studie werd gekeken of er een verschil was in zwangerschapskansen tussen thuismonitoring en ziekenhuismonitoring. In totaal namen 1464 vrouwen deel aan deze studie. 732 vrouwen ondergingen thuismonitoring van de eisprong en bij de andere 732 vrouwen werd de eisprong in het ziekenhuis gemonitord.

Implicaties wereldwijd

Uit analyse van de studiegegevens blijkt nu dat thuismonitoring net zo goed doet als ziekenhuismonitoring bij het plaatsen van ingevroren embryo’s bij vrouwen in de natuurlijke cyclus. Er is sprake van hetzelfde resultaat qua zwangerschapsresultaten en baby’s geboren. De uitkomsten van dit onderzoek hebben implicaties voor alle ivf-behandelingen wereldwijd. “Er zijn grote voordelen als het gaat om duurzaamheid wanneer vrouwen het grootste deel van deze behandeling vanuit huis kunnen doen”, aldus De Bruin. “Ze maken zo veel minder reisbewegingen dus ook het milieu wordt gespaard.”

Empowered

Thuismonitoring heeft veel voordelen voor de betrokken vrouwen. Het is daarnaast ook kostenbesparend. Projectleider Femke Mol: ”Vrouwen ervaren thuismonitoring als meer privé en zij voelen zich meer ‘empowered’ tijdens deze behandeling. Daarbij verlaagt thuismonitoring de kosten voor de zorg omdat er minder afspraken in het ziekenhuis met een arts of verpleegkundige nodig zijn.”

Laatste revisie: 18 september 2023 - 13:29