Operatiemutsen voor patiënten verdwijnen uit het JBZ
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis stoppen we met het standaard gebruik van operatiemutsen voor patiënten. Deze haarnetjes – gemaakt van kunststof – zorgen jaarlijks voor een flinke berg plastic afval. Door ermee te stoppen, besparen we naar schatting zo’n 17.000 stuks per jaar. Een eenvoudige stap richting minder verspilling, minder milieubelasting en toekomstbestendige zorg.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).

Operatiemutsen voor patiënten zijn gemaakt van non-woven polypropyleen: een kunststof die na één keer dragen wordt weggegooid. Dat is belastend voor het milieu én vaak overbodig. Volgens de landelijke SRI-richtlijnen voor infectiepreventie is het dragen van een muts door patiënten namelijk geen vereiste voor goede hygiëne.
“Dat gaf ons de onderbouwing om ermee te stoppen,” zegt Thomas Illegems, unithoofd van de Centrale Sterilisatie Afdeling.
Uitzonderingen
“Er zijn wel enkele uitzonderingen,” legt hij uit. “Bij operaties aan het gezicht of het oor blijft het mutsje nodig, omdat we dan zo min mogelijk haar bij de wond willen. Patiënten met lang haar vragen we om het vast te binden met een elastiekje.”
Voor medisch personeel blijft het dragen van een operatiemuts wél verplicht, omdat chirurgen en operatieassistenten met hun hoofd boven een operatiewond werken.
Duurzaamheidsaanpak
Deze keuze past binnen de bredere duurzaamheidsaanpak van het JBZ. We hebben met trots het Gouden Duurzaamheidscertificaat van de Milieuthermometer Zorg behaald. Daar hoort ook bij dat we kritisch kijken naar ons gebruik van medische materialen. Dat begint met een simpele vraag: hebben we dit product écht nodig? Als het antwoord ‘nee’ is, stoppen we er bewust mee . Zodat we zo min mogelijk hoeven weg te gooien.