Hebben patiënten met inflammatoire darmziekten baat bij mindfulness?

Mensen met een ‘opvlammende’ chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kampen vaak met fysieke en mentale klachten. Ook wanneer de ziekte zich rustig houdt, kunnen mensen verschillende psychische klachten en vermoeidheid ervaren. Hebben deze patiënten baat bij therapie gebaseerd op mindfulness en kan mindfulness hun klachten verminderen? Dit wordt onderzocht door het Centrum voor Mindfulness van het Radboudumc en het specialisme Maag- Darm en Leverziekten (MDL) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Milou ter Avest en Loes Nissen - IBD en Mindfulness

Promovendus Milou ter Avest en MDL-arts Loes Nissen: ‘Het hoofddoel van het onderzoek is om erachter te komen of patiënten baat hebben bij mindfulness. Mindfull denken is gericht op het nu, piekeren over het verleden of de toekomst is in die context niet helpend. Als het lukt om deelnemers te helpen bij het veranderen van hun mindset, kan het zo zijn dat ze minder onrust en somberheid ervaren. Dit heeft dan ook een positief effect op hun slaap en op hoe ze zich fysiek voelen.’

'In totaal doen er 142 deelnemers mee', vertelt onderzoeker Milou ter Avest, die een dag per week voor de afdeling MDL in het JBZ werkt. ‘Dat aantal hebben we in september 2022 bereikt. Op basis van loting is de ene helft de 8-weekse mindfulness training gaan doen, terwijl de andere helft als controlegroep fungeert.’ De mensen in de controlegroep krijgen de mogelijkheid om naderhand alsnog (gratis) de mindfulness training te volgen. In het najaar van 2023 zijn alle gegevens verzameld en starten we met de analyse. In 2024 verwachten we de resultaten van het onderzoek te kunnen delen.

Mindfulnesstraining

De studie richt zich naast de effecten voor de patiënt ook op een heel praktisch aspect: het inpassen van mindfulnesstrainingen in de dagelijkse zorg. We willen weten of het haalbaar en betaalbaar is om mindfulnesstraining aan te bieden aan IBD-patiënten Als de effectiviteit van mindfulness wordt aangetoond,  hebben we namelijk een extra behandelmogelijkheid beschikbaar. Daarom worden er op dit moment twee werknemers van het JBZ opgeleid tot mindfulnesstrainer. Op dinsdag 5 september  gaat de mindfulnesstraining van start in ‘s-Hertogenbosch. Ben jij in het JBZ onder behandeling voor IBD en ben je geïnteresseerd in deelname aan de mindfulnesstraining (nu of op een later moment), neem dan contact op via het mailadres: mindfulness@jbz.nl. Kijk voor meer informatie over IBD en Mindfulness op onze website.

Leefstijl als medicijn

ZonMw ontwerpt programma’s, financiert en stimuleert met allerlei (onderzoeks)programma’s een goede gezondheid en welzijn voor iedereen. Het onderzoek is een project binnen de programmalijn Innovatie van ZonMW waar onderzoek gedaan wordt naar innovatieve en (technologische) vernieuwing op het gebied van leefstijl. Ook het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, de afdeling MDL van het Radboud UMC en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werken mee aan dit onderzoek.

Laatste revisie: 5 juli 2023 - 14:24