Filippijnse en Nederlandse Down-experts delen kennis

De zorg voor kinderen met het Syndroom van Down op de Filippijnen krijgt een stevige impuls. Het Liliane Fonds ontwikkelt, mede met input van experts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de eerste polikliniek in het land die gespecialiseerde zorg biedt voor kinderen met deze aandoening.

Afbeelding: nieuwsbericht liliane fonds JBzZ

Foto gemaakt door Kees Karstel, gediplomeerd fotograaf.

 

Dat is nodig, want kennis over de aandoening schiet bij veel medisch personeel in de Filippijnen nu vaak tekort. Daarnaast zijn de afstanden tot zorg in dit uitgestrekte land veel groter en is de beschikbaarheid van specialisten juist veel kleiner dan in Nederland.
De gevolgen van dit alles zijn groot, niet alleen op medisch vlak: het houdt ook mede het stigma en de maatschappelijke uitsluiting van kinderen met het syndroom van Down in stand.

Voor de ontwikkeling van de polikliniek werkt Liliane Fonds, dat opkomt voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, nauw samen met een lokale partner die de situatie en behoeftes ter plaatse goed kent. En maakt het gebruik van de kennis en jarenlange ervaringen van de gespecialiseerde Down-polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Daarom bezocht een vertegenwoordiging uit de Filippijnen in oktober hun Nederlandse collega’s. Met als doel om te leren van hun ervaringen en waardevolle kennis op te doen.

Eric Raborar is chirurg en directeur van het Bicol Regional Training and Teaching Hospital op het eiland Luzon. “Toen ik gevraagd werd of mijn ziekenhuis wilde meewerken aan de ontwikkeling van de eerste Down-polikliniek op de Filippijnen, zei ik direct ‘ja’. Want ik zie dat er grote behoefte is aan zo’n centrum en meer kennis over Down.” 

Alexis Reyes is kinderarts op de Filippijnen en werkt ruim 30 jaar met kinderen met het syndroom van Down. Ze is als adviseur betrokken bij het project en juicht de komst van de polikliniek toe. “Ik wil de manier waarop artsen en verplegers in mijn land kijken naar kinderen met het syndroom van Down veranderen. Dat geldt ook voor andere mensen in de gemeenschap zoals buren, leraren en overheden.” 

Tijdens hun bezoek aan 's-Hertogenbosch gingen Alexis Reyes en Eric Raborar in gesprek met verschillende medici en andere direct betrokkenen bij de Down-poli.

Eric Raborar: “De wijze waarop het Jeroen Bosch Ziekenhuis het kind in één ochtend meerdere specialisten laat ontmoeten, sprak mij erg aan. We willen dit ook in de nieuwe Down-poli toepassen. De ervaring van onze Nederlandse collega's helpt ons op de Filippijnen om fouten in de opzet te voorkomen. Ik dank alle mensen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die hieraan hebben bijgedragen van harte.”

Annemieke van der Weij, kinderarts bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Het doet ons goed dat we op deze manier de ondersteuning en behandeling van kinderen met het syndroom van down op de Filippijnen naar een hoger niveau helpen brengen.”

Het is de bedoeling dat na deze eerste Down-polikliniek meer gespecialiseerde centra ontwikkeld worden, op de Filippijnen en andere landen.

Laatste revisie: 20 november 2023 - 15:56