Vrijdag 14 april 2023

Expositie 'Zonder meer' van Mieke Van den Hende en Ellen van Eijk

Sinds 7 april is de expositie ‘Zonder meer’ te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie heeft als ondertitel ‘lijnen, vlakken & luchtkamers’ en verwijst naar de kunstwerken van Mieke Van den Hende en Ellen van Eijk. De expositie is te zien tot 30 juni 2023. 

kunst overzicht expositie 'Zonder meer' Mieke Van den Hende en Ellen van Eijk

De titel is een variant op ‘less is more’ en de subtitel verwijst naar de elementen in de kunstwerken van Mieke Van den Hende en Ellen van Eijk. Er zijn hout- en kartonsnedes, ‘Tapeworks’ en ‘Paperworks’ tentoongesteld. De officiële opening wordt verricht door Paetrick Netten, voorzitter kunstcommissie, en vindt plaats op vrijdag 26 mei 2023 om 19.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl.

Voor deze expositie heeft Mieke Van den Hende beeldend kunstenaar Ellen van Eijk uitgenodigd om haar grafiekwerken te exposeren in het JBZ. Beide kunstenaars zijn op zoek naar eenvoud. Mieke Van den Hende zoekt de eenvoud vooral in het materiaal zelf terwijl Ellen van Eijk de eenvoud zoekt in het gutsen van lijnen in materiaal wat haar een rustgevend gevoel geeft. Beide kunstenaars tonen verstild en minimalistisch werk.

kunst kunstwerk 'Tapework' TW052 Mieke Van den Hende

In de eerste vitrine is het kunstwerk Tapework titel 'TW052', 14 x 26 x 3 cm van Mieke Van den Hende te zien.

Mieke Van den Hende werkt momenteel met schilderstape. Wat begon in het platte vlak op papier (‘Paperworks’) is uitgegroeid tot ruimtelijke 3D objecten (‘Tapeworks'). Het zijn fragiele papierwerken waarin licht, schaduw en reliëf een belangrijke rol spelen. Ze bestaan uit kleine bouwstenen van tape die samen transformeren tot cellen en luchtkamers die uiteindelijk een eigen organisme vormen. De 2D ‘Paperworks’ zijn verzameld op 1 van de wanden; de kleinere en kwetsbare ‘Tapeworks’ zijn met name te zien in de vitrines. De grotere en ruimtelijke werken zijn gecombineerd met de grafiekwerken van Ellen van Eijk op de overige wanden.

kunst kunstwerk 'Tapework' TW052 Mieke Van den Hende

Kunstwerk Tapework met titel 'TW059', 25 x 25 x 8 cm, van Mieke Van den Hende

kunst kunstwerk 'Tapework' TW051 Mieke Van den Hende

In een van de vitrines hangt het kunstwerk Tapework met de titel 'TW051', 22 x 30 x 3,5 cm, van Mieke Van den Hende

Ellen van Eijk toont 2-dimensionale kunstwerken: haar hout- en kartonsnedes. Zij hergebruikt smalle stukjes karton en gebruikt kleine inktrolletjes waarmee ze smalle stukjes insmeert met inkt. Door het rollen met een inktrol ontstaan er allerlei kleurnuances en hiermee komt er ook meer beweging in haar werk. In een van de vitrines toont Ellen een aantal van haar ruimtelijke werken. Het zijn houtblokken waar lijnen voor een deel zijn uit gegutst op een vooraf geschilderd oppervlak.

kunst inrichting vitrine Ellen van Eijk expo 'Zonder meer'

Houtblokken van Ellen van Eijk in een van de vitrines

Beide kunstenaars experimenteren met het materiaal dat zij gebruiken. Ellen van Eijk experimenteert veel met kleuren, technieken en materialen. Het eindresultaat is pas zichtbaar als het papier onder etspers vandaan komt. Mieke Van den Hende experimenteerde in eerste instantie met diverse gekleurde tapes maar werkt nu voornamelijk met de crèmekleurige afplak- of schilderstape. Het experiment richt zich nu meer op diverse coatings van gips en houtlijm, al dan niet in combinatie met pigment. Hierdoor transformeren de kwetsbare papierwerken tot robuustere sculpturen.

kunst detail kunstwerk 23/02 exposant Ellen van Eijk expo 'Zonder meer'

Detail van het kunstwerk 23/02, 63 x 83 cm, Ellen van Eijk

kunst kunstwerk 19/09 exposant Ellen van Eijk expositie 'Zonder meer'

Kunstwerk 19/09, 68 (br) x 88 cm (h), Ellen van Eijk

Mieke Van den Hende

Zij woont en werkt in Breda en Frankrijk. Na haar opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur aan het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw te Melle (België), gevolgd van 1984-1987, werkte ze als ontwerper stedelijk groen bij BTL Planbureau te Haaren. Van 1991 tot 1996 studeerde ze Grafisch Ontwerp aan de kunstacademie AKV | St. Joost in Breda. Na haar afstuderen werkte ze als grafisch ontwerper bij ingenieursbureau Grontmij op de afdeling ‘ruimtelijk’. Van 1999 tot 2019 had ze haar eigen grafisch en ruimtelijk ontwerpbureau waarin zij vooral aan projecten in opdracht werkte. Ze won een aantal ontwerpwedstrijden en was lid van het kunstenaarscollectief de CO-operatie. Sinds 2019 is ze volledig werkzaam als beeldend kunstenaar en maakt alleen nog autonoom werk. In 2000 was zij winnaar van de kunstwedstrijd ‘Oh my God’ voor het pleinontwerp Midden-Woensel in Eindhoven. In 2010 was zij winnaar van de kunstwedstrijd basisschool St. Joseph in Breda en in 2014 winnaar publieksprijs drijvend cultureel paviljoen in Breda. Met het kunstenaarscollectief de CO-operatie heeft ze diverse exposities gehad: ‘Fibula’ (2004, Raamsdonkveer), ‘Takkezooi’ (2005, Breda), ‘Virus’ (2008, Steenfabriek Gilze). Deelname ‘Zomerexpo’ in museum de Fundatie in Zwolle (2019). Deelname ‘Benefit for Brabant’ (PARK, Tilburg, 2020) en ‘Art After Pandemic’ (Artifact Gallery New York). In 2022 nam ze deel aan de KlimaatExpo in Kasteel Nijenhuis (onderdeel museum de Fundatie, Zwolle). Zij heeft diverse kunstwerken gerealiseerd waaronder de ‘Bob Box’ (n.a.v. het jubileum van Bob van Reeth, Rijksbouwmeester België), het educatieve morse- kunstwerk ‘160 inclusief wit’, i.s.m. Koninklijke Tichelaar Makkum en ‘Golden NRC’, een ode aan de kwaliteitsjournalistiek. In 2006 ontwierp ze de landelijke uitgave ‘Kerndoelen Basisonderwijs’ voor het ministerie van onderwijs. In 2010 heeft zij de Nassau Fietsenstalling ontworpen i.s.m. Baudoin van Alphen Architecten. In 2014 vond de realisatie plaats van de Atriumtuin ‘Het Zamen’ in Den Haag, waar Van den Hende het ontwerp voor heeft gemaakt.
www.miekevandenhende.com

kunst atelier exposant Mieke Van den Hende expositie 'Zonder meer'

Mieke Van den Hende in haar atelier

Ellen van Eijk

Ellen van Eijk woont en werkt in Breda. Haar atelier bevindt zich in een oude waterfabriek uit 1904. Zij werkt als kunstenaar onder de naam Atelier Eve. Zij heeft in haar atelier een etspers waar zij al haar grafiekwerken op maakt. In 2013 is zij begonnen bij de IKO, kunstopleiding te Hoogstraten in België. Na 2 algemene jaren is zij de opleiding vrije grafiek gaan volgen. Dit heeft zij afgerond als laureaat. Hierdoor mocht zij zich nog 2 jaar langer specialiseren. Gedurende deze opleiding heeft zij zich ontwikkeld tot abstract kunstenaar. Ellen van Eijk heeft haar werk tentoongesteld in het Stedelijk Museum te Hoogstraten (2018), bij MotMot galerij Electron te Breda (2020) en zij heeft een solo expositie gehad in het Princenhaags Museum te Breda (2021).
www.ateliereve.nl

kunst atelier exposant Mieke Van den Hende expositie 'Zonder meer'

Ellen van Eijk in haar atelier

Opening expositie

De officiële opening van deze expositie wordt verricht door Paetrick Netten, voorzitter van de kunstcommissie JBZ en vindt plaats op vrijdag 26 mei 2023 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. U bent van harte welkom.
Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

kunst poster opening expositie 'Zonder meer' 26 mei 2023

Meer kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Laatste revisie: 14 april 2023 - 11:00