Vrijdag 14 oktober 2022

Expositie 'Binnen en Buiten' Jan de Bie (1946-2021)

Sinds 7 oktober is de expositie ‘Binnen en Buiten’ te zien in de expositieruimte op de boulevard. De titel van deze expositie verwijst naar de kunstwerken van de Bossche kunstenaar Jan de Bie (1946-2021). 

kunst overzicht expo 'Binnen en Buiten' van Jan de Bie (1946-2021)

Zijn bekende grafiek en schilderijen van bibliotheken worden getoond maar ook zijn landschappen van Dooibroek (de polder ten zuiden van ’s-Hertogenbosch), duivenhokken en tekeningen uit zijn boek ‘Asgrauwe’. Deze expositie is te zien tot 6 januari 2023. De officiële opening vindt plaats op dinsdag 1 november 2022 om 15.00 uur en wordt verricht door Peter Schneeberger. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn (aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl).

Deze expositie is een eerbetoon aan Jan de Bie. Samen met Marie-Noël Potters (vriendin van wijlen Jan de Bie) en afgevaardigden van de kunstcommissie is deze expositie tot stand gekomen. In het voormalig atelier van Jan de Bie aan de Hinthamereinde is een selectie gemaakt uit zijn omvangrijke oeuvre.

Bij ieder onderwerp (bibliotheken, boeken, schilderijenverzamelingen, duivenhokken of zijn eigen atelier) ontdekte Jan de Bie steeds weer nieuwe facetten en andere perspectieven. Soepel wisselde hij tussen uiteenlopende technieken, die elk een eigen karakter geven aan het werk. De fijne pentekeningen of brede kwaststreken van zijn landschappen op paneel, het duizelingwekkende lijnenspel van de linosneden van bibliotheken en boekenkasten: Jan de Bie beheerste al deze technieken meesterlijk en hij wist er zijn eigen, unieke handschrift aan te geven.

kunst kunstwerk 'Work in Progress' van Jan de Bie (1946-2021)

Kunstwerk ‘Work in Progress’ (grafiek, houtdruk) 110 cm (h) x 160 cm (br), Jan de Bie

Bibliotheken en landschappen

De binnenruimtes die hij tekende en schilderde zijn vaak van onder tot boven gevuld met voortbrengsels van de menselijke geest. Ideeën gevat in woorden, in boeken, beelden vastgelegd op schilderijen. Tjokvol, maar niet benauwend: het zijn ruimtes waar de mens spelenderwijs kan denken en fantaseren en onbegrensd kan reizen in zijn gedachten.

Dat onbegrensde karakteriseert ook zijn landschappen, die je ‘buitenruimtes’ kan noemen: open, weids en uitnodigend tot ronddwalen. Aan drie, vier horizontale banen kleur had Jan de Bie genoeg om een landschap op te roepen: een weldadige lege ruimte, waar de menselijke geest kan uitwaaien. In de kalme ordening van de kleurbanen ontstaat spanning door de penseelstreek, die vaak heel dynamisch is. Dooibroek, de polder tussen Sint-Michielsgestel en Vught, is het weidse landschap waar Jan de Bie steeds naar terugkeerde.

kunst kunstwerk 'Groene bibliotheek' van Jan de Bie (1946-2021)

(uit de privé collectie Peter Schneeberger) 'Groene bibliotheek', olieverfschilderij 56 cm (h) x 66 cm (br), Jan de Bie

Duivenhokken

Zijn leven lang heeft Jan de Bie een fascinatie gehad met duiven en vooral met hun hokken. Op zijn schilderijen bouwde hij ze op uit een verzameling gekleurde rechthoeken. In deze expositie is er ook een houten 3-dimensionaal duivenhok te zien (uit de collectie van Marie-Noël Potters). 

kunst kunstwerk 'Duivenhok' (1979) van Jan de Bie (1946-2021)

(uit de privé collectie Marie-Noël Potters) 'Duivenhok' (1979), Olieverf op paneel, 60 cm (h) x 110 cm (br), Jan de Bie

kunst kunstwerk 'Kunstenverzameling' Jan de Bie (1946-2021)

(uit de kunstcollectie JBZ) 'Kunstenverzameling', acryl op doek, 67 cm (h) x 98 cm (br), Jan de Bie 

'De Asgrauwe'

In een van de vitrines achterin hangen 4 gouaches van het project ‘De Asgrauwe’. Jan de Bie bedacht samen met zijn vriend en filosoof Harry van Boxtel een heuse postduivenvereniging ‘De Asgrauwe’. Samen met vormgever Ton Homburg maakten zij het uitbundig geïllustreerde boek ‘Papieren en notulen van de Asgrauwe’ (2006). Het boek laat een licht absurdistische wereld zien van deze fictieve vereniging en de spannende avonturen van hun prijspostduif. Het plezier spat van de tekeningen en teksten af.

kunst kunstboek 'Papieren en notulen van de Asgrauwe' (Jan de Bie en Harry van Boxtel)

Geïllustreerd boek 'Papieren en notulen van de Asgrauwe' (Jan de Bie en Harry van Boxtel)

Jan de Bie (1946-2021)

In het veertig jaar kunstenaarschap van Jan de Bie heeft hij een veelzijdig oeuvre opgebouwd waarin hij zijn rijke binnenwereld vertaalt naar beeld. Jan de Bie woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch. Jan de Bie studeert in 1973 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, afdeling schilderkunst, te ’s-Hertogenbosch, met schilderijen en tekeningen. Hij ontwikkelt zich naast zijn schilderwerk tot een meester in de grafische technieken zoals de houtdruk en linosnede. Naast zijn kunstenaarschap was hij van 1988 tot 2008 docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda, afdeling autonome kunst. De Bie exposeerde regelmatig in zijn eigen stad ’s-Hertogenbosch. In 2012 zette hij ‘Chambres de Bie’ op, een variatie van ‘Chambres d’Amis, een spraakmakende expositie in 1986 in Gentse huiskamers. De zes Bossche families die hun huizen openzetten voor De Bie, hadden gemeen dat ze allemaal werk van De Bie bezitten. In 2013 maakte hij blijvende muurschilderingen voor de overgang tussen het vernieuwde Noordbrabants museum en het Designmuseum. In 2017 heeft hij een muurschildering voor het trappenhuis van de Willem Twee Fabriek in ’s-Hertogenbosch gemaakt. Hij had overzichtstentoonstellingen in Nijmegen (Commanderie van Sint Jan, 1989), Venlo (Museum van Bommel van Dam, 2004) en Breda (Breda’s Museum, 2014-2015). In 2018 had hij een expositie rond het thema De Aleph in de Willem Twee Fabriek en in het Grafisch Atelier naar een werk van Jorge Luis Borges. Zijn werken zijn opgenomen in de collectie van het Noordbrabants Museum. Hij heeft diverse ateliers gehad in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch: aan de Vughterstraat, In Den Boerenmouw en aan het Hinthamereinde. Hij woonde een aantal dagen per week in zijn atelier en leefde, at en sliep te midden van zijn werk. Deze binnenruimtes, gevuld met tekeningen en schilderijen, werden zelf ook weer onderdeel van nieuwe tekeningen.

www.jandebie.nl

kunst portret van Jan de Bie (1946-2021)

Officiële opening

De officiële opening vindt plaats op dinsdag 1 november 2022 om 15.00 uur in de expositieruimte op de boulevard van het JBZ.
Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

kunst poster expo 'Binnen en Buiten' van Jan de Bie (1946-2021)

Meer kunst in het JBZ?
 

Laatste revisie: 9 november 2022 - 08:59