500e patiënt verwelkomd in huiskamer kort verblijf/urologie

De verpleegafdeling kort verblijf/ urologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis opende in januari 2023 als pilot een afdelingshuiskamer voor patiënten die op korte termijn naar huis mogen. Patiënten hoeven hierdoor niet in bed te liggen, maar worden aangemoedigd om actief bezig te zijn in de huiskamer. Dit is goed voor de eigen regie van patiënten en bevordert positieve gezondheid. In oktober is de 500e patiënt verwelkomd in de huiskamer, dus was het tijd voor een feestje!

Huiskamer Kort Verblijf/Urologie

Het idee achter de huiskamer is dat patiënten met een grote mate van zelfredzaamheid op de dag van hun ontslag plaatsnemen in een huiskamer, in een comfortabele stoel. En dus niet onnodig in bed liggen om verzorgd te worden. Patiënten worden gestimuleerd om tijdens een opname zo actief mogelijk te zijn en genoeg te bewegen. Als patiënten fit zijn, herstellen ze sneller en kunnen ze sneller weer meedoen in hun eigen omgeving. Daarnaast levert de huiskamer de afdeling een efficiëntere bedbezetting op.

Gastbeleving in plaats van patiënt

Sinds de start van de pilot heeft er een patiënttevredenheidsonderzoek plaatsgevonden. Door de positieve punten en de verbeterpunten te inventariseren, is de huiskamer continue verbetert. Zo is er bijvoorbeeld een kastenwand geplaatst om een rustigere ruimte voor de patiënten te creëren. De sfeer in de huiskamer, het interieur en de betrokken medewerkers worden door de patiënten als optimaal ervaren. ‘Het voelt als een gastbeleving in plaats van een patiëntbeleving’, deelt een van de huiskamerbezoekers.

Laatste revisie: 15 november 2023 - 20:42