Behandeling

Medicijnen bij het prikkelbaar darmsyndroom

Bij het prikkelbaar darmsyndroom kunnen klachten worden aangepakt, zodat u er zo min mogelijk last van heeft.

De arts kan medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen. Deze medicijnen zijn gericht op een verbetering van het ontlastingspatroon en soms ook op pijnbestrijding. 

Lees meer

Medicijnen tegen verstopping

Bulkvormers

Bulkvormers zijn middelen die dezelfde eigenschappen hebben als oplosbare voedingsvezels. Bulkvormers kunt u oplossen in water, yoghurt of sap. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Het is belangrijk dat u bij bulkvormers extra veel drinkt, omdat ze anders averechts werken. Voorbeelden van bulkvormers zijn Metamucil ® of Volcolon®. Bulkvormers bevatten vaak psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. U kunt ze zonder problemen langdurig gebruiken, omdat ze de darm niet prikkelen. Deze middelen geven dus ook geen ‘luie darm’. Bij een luie darm trekt de dikke darm minder vaak samen dan normaal.

Vochtbinders

Vochtbinders zijn middelen die vocht vasthouden in de darm, waardoor de ontlasting zachter wordt. Voorbeelden zijn anorganische zouten (magnesiumoxide en magnesiumsulfaat) en macrogol (o.a. Movicolon®, Transipeg®, Forlax®, Molaxole®). Ook deze middelen geven geen ‘luie’ darm.

Contactlaxantia

Contactlaxantia zijn middelen die de darmbeweging activeren door een chemische prikkeling van de darmwand. Hierdoor hebben ze een sterk laxerend effect. Voorbeeld zijn Bisacodyl en natriumpicosulfaat. Deze middelen zijn in het algemeen niet geschikt voor langdurig gebruik, omdat er aanwijzingen zijn dat dit het slijmvlies in de darmwand kan beschadigen. Tevens verliezen deze middelen na verloop van tijd hun effect, waarbij andere laxeermiddelen meestal ook minder goed gaan werken. Deze middelen kunnen dus ook een zogenaamde ‘luie darm’ veroorzaken. Overleg altijd met uw huisarts als u tijdelijk contactlaxantia gebruikt. De arts kan deze middelen tijdelijk voorschrijven als verstopping bij PDS op de voorgrond staat.

Sennapeulen

Wees voorzichtig met ‘natuurlijke’ middelen op basis van sennapeulen die u bij de drogist, apotheek of reformzaak kunt kopen. Gebruik ze vooral niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Hiervoor geldt namelijk hetzelfde als voor contactlaxantia.

Medicijnen tegen diarree

Diarreeremmers

Heeft u vaak last van diarree dan kan de arts een diarreeremmer voorschrijven, bijvoorbeeld loperamide (onder andere Imodium® en Diacure®). De diarreeremmer zorgt ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt. Gebruik diarreeremmers niet dagelijks tenzij de arts het voorschrijft.

Bulkvormers

Ook bulkvormers kunnen helpen bij diarree. Bulkvormers kunt u oplossen in water, yoghurt of sap. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Wanneer bulkvormers worden ingenomen met relatief weinig water, zorgen ze ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt. Voorbeelden van bulkvormers zijn Metamucil ® of Volcolon®. Bulkvormers bevatten vaak psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. U kunt ze zonder problemen langdurig gebruiken, omdat ze de darm niet prikkelen.

Medicijnen tegen buikpijn en buikkrampen

Paracetamol

U kunt zelf paracetamol innemen tegen de pijn. Gebruik nooit meer dan 4x1000mg per dag (meestal 4 x 2 tabletten). De huisarts kan eventueel een sterkere pijnstiller voorschrijven. Middelen zoals ibuprofen (onder andere Advil®), diclofenac (onder andere Voltaren®) en aspirine zijn niet aan te raden, omdat deze als bijwerking maag- en darmklachten kunnen geven. Probeer dit soort middelen altijd pas na overleg met een arts.

Middelen regen darmkrampen

Bij darmkrampen kan de huisarts een medicijn voorschrijven dat de krampen bestrijdt, bijvoorbeeld mebeverine (onder andere Duspatal®). Dit middel verbetert de bewegingen van de darm en kan darmkrampen verminderen.

Antidepressiva

Lage doseringen van antidepressiva kunnen een gunstige werking hebben op sommige klachten bij PDS. Bepaalde antidepressiva verminderen namelijk de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven bij hevige klachten of als andere behandelingen geen effect hebben. Overleg bij voorkeur met uw arts.

 

Betrokken afdelingen

Code INT-178g
Laatste revisie: 22 mei 2019 - 10:38

Medicijnen bij het prikkelbaar darmsyndroom