Informatieavond ‘Verder na een beroerte’

Het doormaken van een beroerte (CVA) is een ingrijpende ervaring, zowel voor de patiënt als voor de omgeving. We merken dat deze aandoening ook na thuiskomst en in de herstelfase veel vragen met zich meebrengt.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert daarom de informatieavond ‘Verder na een beroerte'. Deze avond richt zich op patiënten die het afgelopen jaar een beroerte hebben doorgemaakt en na ziekenhuisopname met ontslag naar huis zijn gegaan.

  • Datum: dinsdag 14 mei 2024, van 18.00 uur tot 21.00 uur.
  • Locatie: Jeroen Bosch Ziekenhuis, Auditorium.
  • Bestemd voor: patiënten die een beroerte (CVA) hebben gehad en na ziekenhuisopname met ontslag naar huis zijn gegaan - en hun partner of naaste.
  • Kosten: gratis (parkeerkosten voor eigen rekening).
  • Aanmelden: verplicht, tot en met 21 april.

Ik meld me aan

Programma

Tijdens de informatieavond zijn er presentaties rondom verschillende thema’s (‘workshops’) waarvoor u zich kunt opgeven. Zo is er een workshop over vermoeidheid, over communicatie na een CVA, en over stemming en angst. Ook kunt u een bezoek brengen aan de zorgmarkt. 

De avond is ingedeeld in 3 rondes. Tijdens 2 rondes bezoekt u een workshop van uw keuze, en in 1 ronde bezoekt u de zorgmarkt.

Omdat we een maximum aantal deelnemers per workshop hebben, vragen we u om zich voor 3 workshops in te schrijven. U kunt hierbij aangeven wat uw eerste, tweede en derde keuze is. Hieronder leest u meer over de workshops en over de zorgmarkt.

 

Leefstijl & Bewegen

Voor iedereen is het belangrijk om voldoende te bewegen. Na een beroerte kan het moeilijker zijn hier een goede weg in te vinden. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg over het belang van bewegen, en gaan we ook samen aan de slag met praktische tips.

Communicatie na een beroerte

Door een beroerte kan er een verandering zijn in de communicatie. De impact daarvan kan groot zijn. Niet alleen voor uzelf maar ook voor uw partner, gezin of anderen in uw directe omgeving.

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg over hoe communicatie werkt en hoe deze verstoord kan zijn. We geven ook tips over hoe u en uw naasten hiermee om kunnen gaan.

Ervaringsdeskundige en NAH-zorgverpleegkundige

Een beroerte heeft vaak ook sociale gevolgen. Hoe pakt u na een beroerte het werk of uw dagelijkse activiteiten op?

Tijdens deze workshop vertelt een ervaringsdeskundige zijn verhaal. En een NAH-zorgverpleegkundige vertelt over de mogelijkheden voor begeleiding en ondersteuning.

Medisch inhoudelijk

Tijdens deze workshop geven we medische informatie over een beroerte: wat is een beroerte, wat is de oorzaak, hoe ziet de behandeling eruit? Maar ook: welke leefstijladviezen zijn er om een (nieuwe) beroerte te voorkomen?

Vermoeidheid

Wat is de oorzaak van vermoeidheid na een beroerte? Welke verschillende soorten vermoeidheid zijn er? U hoort het in deze workshop. We geven ook tips en trucs om hiermee om te gaan.

Uiteraard is er ruimte voor eventuele vragen (over de persoonlijke situatie).

Mantelzorg

‘Een beroerte krijg je niet alleen.’ De gevolgen kunnen groot zijn, niet alleen voor degene die de beroerte heeft gehad maar ook voor zijn/haar omgeving. Dit geldt zowel voor meteen na het ontstaan van het letsel als in de tijd erna.

Als de gevolgen groter zijn dan ze eerst lijken, wat dan? Maar ook: wat doet het met u en uw rol ten opzichte van elkaar als uw partner of familielid een beroerte heeft gehad?

U krijgt informatie over mogelijkheden voor steun voor mantelzorgers in de thuissituatie. Waar kunt u terecht als u vastloopt?

Yoga

Een kennismaking met Love Your Brain Yoga. Door yoga worden nieuwe verbindingen gelegd tussen lijf en brein, u leert goed ademhalen en rust te nemen wanneer nodig. De les wordt verzorgd in een rustige ruimte, er zijn yogamatjes aanwezig.

Mindfulness

Mindfulness is eigenlijk gewoon 'aandacht'. Aandacht voor wat er hier en nu aanwezig is.

In deze workshop maakt u kennis met de uitgangspunten van mindfulness en een aantal oefeningen. Toepassing van mindfulness kan helpen compassievoller en bewuster om te gaan met chronische klachten zoals vermoeidheid en stress. Het kan helpen lichamelijke signalen beter te herkennen en uw grenzen eerder aan te voelen. Dit bevordert bij verlies van gezondheid de zelfregie en zelfzorg. Zowel voor degene die het overkomt als zijn/haar naaste.

Stemming- en angstproblemen en normale verwerking na een beroerte

Na een beroerte kunnen de gevolgen voor de buitenwereld goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in gevoelens en het gedrag. Tijdens deze workshop bespreken we deze gevolgen. Hoe kunt u dit signaleren, hoe kunt u hier mee omgaan en waar kunt u terecht voor hulp?

Leefstijlloket

Wij nodigen u uit om met ons in gesprek te gaan over een gezonde leefstijl en wat uzelf aan uw eigen gezondheid kunt doen.

  • Wat is een gezonde leefstijl nog meer, behalve letten op uw voeding en beweging.
  • Welke mogelijkheden zijn er in de zoektocht naar de juiste ondersteuning op maat.
  • Hoe werkt het leefstijlloket van het ziekenhuis.

Seksualiteit na een CVA

Na een beroerte zijn er veranderingen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Hier wordt door de zorgmedewerkers en artsen meestal niet over gesproken.

Deze veranderingen hoeven geen probleem te zijn. Maar als deze veranderingen als een probleem ervaren worden, dan zijn de gevolgen voor de relatie vaak groot.

In deze workshop geven we uitleg over de gevolgen van een beroerte op het gebied van seksualiteit. Daarnaast ontvangt u adviezen hoe u hiermee om kunt gaan.

Zorgmarkt

Hier staan verschillende kraampjes met informatie over allerlei onderwerpen waarmee u te maken kunt krijgen na een beroerte. Hier treft u mensen van onder meer de patiëntenvereniging Hersenletsel, Café Brein, nazorgverpleegkundigen en Hersenz (vanuit SWZ). Ook therapeuten en verpleegkundigen van verschillende organisaties zijn aanwezig.

Laatste revisie: 16 april 2024 - 09:45