Informatie voor wakende familie

Als het sterven van uw naaste nabij is, kunt u afspreken om te gaan waken. Waarbij u op een rustige manier dag en nacht bij uw naaste aanwezig bent. Om de beurt of samen.

Waken bij uw naaste

Waken

De tijd lijkt in deze periode vaak stil te staan. Het moment waarop uw naaste komt te overlijden duurt meestal langer dan verwacht. Zorg er daarom voor dat u elkaar afwisselt en voldoende rust neemt. Het verzorgen van uw naaste kan fijn zijn, maar het kan ook erg vermoeiend zijn. Het waken kan wel een heel waardevolle periode zijn die u samen als familie en vrienden beleefd. Wij hebben als afdeling een aantal regelingen om deze periode draaglijker te maken voor u.

Familiekamer

Op de afdeling hebben wij een familiekamer. Eén wakende familie kan gebruik maken van deze familiekamer. Hier kunt u zich even rustig terugtrekken en een moment voor u zelf hebben. Dit is ook de plek waar u kunt verblijven tijdens de stervensfase. Zeker als u met meer personen in het ziekenhuis bent is het soms erg druk op de patiëntenkamer. Dan is het fijn om een plek te hebben waar u met familie kan zijn.

Parkeren

Voor wakende familieleden hebben wij als afdeling parkeerkaartjes met korting. U kunt maximaal twee kaartjes per dag krijgen. Binnen kantoortijden kunt u de kaartjes krijgen bij de afdelingssecretaresse en daar buiten bij de verpleegkundige.

Maaltijden en dranken

Voor de wakende familie kunnen wij maximaal twee familiemaaltijden bestellen. Dit betekent dat we 3x per dag zorgen voor 2 maaltijden. Wilt u gebruik maken van de familiemaaltijd, dan kunt u dit doorgeven aan de verpleegkundige of zorgassistent.

U kunt onbeperkt gebruik maken van koffie en thee tijdens deze periode. De zorgassistenten verzorgen dit voor u.

Om hygiënische redenen mag bezoek niet in de keuken komen. Daarom kunt u daar niet zelf iets te drinken of te eten pakken. Als u iets nodig heeft, vraagt u dat dan aan zorgassistent of de verpleegkundige.

Toilet

Bezoekers mogen geen gebruik maken van het toilet op de patiëntkamer, vanwege hygiënische redenen. U kunt het bezoekerstoilet gebruiken bij de liften.

Heeft u vragen of wensen, dan kunt u dat bespreken met de verpleegkundige.

Code ONC-008
Laatste revisie: 8 mei 2019 - 14:48