fopspenen

Hygiëne

Couveusekinderen hebben een verminderd weerstand en zijn daarom erg vatbaar voor infecties. Daarom gelden op de afdeling dan ook strenge hygiëneregels voor iedereen.

Hygiëneregels

Hygiëneregels voor u, het personeel en ook uw bezoek.

 • U mag geen ringen, armbanden en horloges dragen. Deze moet u afdoen en zelf bewaren.
 • Als u moet niezen of hoesten, doe dit dan in de binnenkant van uw elleboog. 
 • Ontsmet uw handen weer met alcohol als u uw mobiele telefoon heeft aangeraakt. 
 • Het is belangrijk dat u één keer per week de eigen spulletjes van uw kind wast of laat wassen, zoals de omslagdoek, dekentje en inktvis. Was het op 60 graden zonder wasverzachter.
 • Bewaar het fruit in de koelkast, vanwege de snelle groei van fruitvliegjes.
 • Bloemen en planten zijn op de suites niet toegestaan. Krijgt u toch bloemen en planten, geef ze dan mee naar huis. 

Bij ziekte

Bij griep of andere besmettelijke ziekten adviseren we u om niet naar de afdeling te komen. Bent u ziek? Overleg dan eerst met de verpleegkundige. Dit om eventuele besmetting te voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld bij koorts, verkoudheid, diarree, koortslip.

Het is heel belangrijk dat u er op let dat u en uw kinderen niet in aanraking zijn geweest met kinderziektes. Ook wanneer op school of op de crèche waterpokken of ander kinderziekte heerst en uw kind deze nog niet heeft gehad, vragen wij u dringend uw kind niet mee te nemen. Overleg dan even met de verpleegkundigen.

Handreiniging

De meest belangrijke hygiënische voorzorgsmaatregel is het goed reinigen van de handen.

Handreiniging met zeep

Pas handreiniging toe met water en zeep. Voordat u de suite/kamer binnengaat, wast u uw handen en armen tot aan de ellebogen. Ook bij:

 • bij zichtbaar vuil op de handen;
 • bij plakkerig aanvoelen van de handen;
 • na bezoek aan het toilet;
 • na neus snuiten, niezen en hoesten. 

Gebruik na het wassen van de handen geen handdesinfectie meer toe. Dubbele handhygiëne is een grote belasting voor de handen.

Handdesinfectie met handalcohol

Handdesinfectie met handalcohol past u toe voordat u met uw handen in de couveuse gaat en uw kindje aanraakt. Naast de deur en bij iedere couveuse hangt een pompje. Zo kunt u tussendoor opnieuw uw handen desinfecteren wanneer u uw mobiele telefoon heeft aangeraakt.

Voordat u de kamer verlaat, desinfecteert u nogmaals uw handen met alcohol. Maakt u ook het andere bezoek attent op de hygiëneregels?

MRSA-bacterie

Als uw kind de bacterie MRSA bij zich draagt kan dit voor hem/haar en voor medepatiënten een risico vormen bij het ondergaan van een medische behandeling. Het is daarom heel belangrijk dat u het vertelt aan uw arts als uw kind (of u):

 • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent geweest in een buitenlandse zorginstelling;
 • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent geweest in een Nederlands ziekenhuis waar een 
  resistente bacterie aanwezig was;
 • in de afgelopen twee maanden in een instelling voor asielzoekers heeft gewoond;
 • beroepsmatig nauw in contact komt met levende varkens of vleeskalveren (bijvoorbeeld: varkens- en kalverhouders, veeartsen, medewerkers slachthuis);
 • op een bedrijf met varkens, kalveren of vleeskuikens woont;
 • ooit besmet bent geweest met een resistente bacterie of u in contact komt met iemand die drager is hiervan.
  U/uw kind wordt dan eventueel onderzocht op de aanwezigheid van resistente bacteriën. Is er zo’n bacterie aanwezig? Dan worden er in het ziekenhuis voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van de
  bacterie te voorkomen.

Isolatie

Als uw kind drager is van een bepaalde bacterie of een besmettelijke ziekte heeft, kan het zijn dat de u en uw kind in isolatie komen te liggen. Aan de deur hangen we een kaart welke vorm van isolatie en welke maatregelen u, de verpleging en het bezoek moet nemen.

Afhankelijk van de bacterie/virus en de vorm van isolatie dragen de medewerkers bijvoorbeeld een schort, handschoenen en/of een mondmasker. Op de kaart staat uitgelegd wat uzelf aan maatregelen kunt nemen.

Code KIN-772d
Laatste revisie: 12 april 2023 - 10:14