Herdenkingsmonument voor overleden kinderen

Irene Oostdam maakte voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis een herdenkingplek als monument voor overleden kinderen. Deze bestaat uit twee kunstwerken; één in de kapel en één in de tuin van het ziekenhuis.

Herdenkingsmonument (buiten) voor overleden kinderen, Irene Oostdam

Ouders kiezen een bladvorm uit, maken dit persoonlijk en voegen dit toe aan het kunstwerk in de kapel. Tijdens een speciale bijeenkomst, mede vormgegeven door de ouders, wordt eenmaal per jaar één groot metalen blad toegevoegd aan het kunstwerk in de tuin, als symbool voor alle kinderen. De ouders nemen hun persoonlijke blad mee naar huis. Alle rituelen zoals toevoegen aan het kunstwerk binnen, het vormgeven van herdenkingsdienst, het samen naar buiten gaan en laten ‘groeien’ van het buitenkunstwerk maken deel uit van het monument. 

Beeldende kunst - overleden kinderen

Over de kunstenaar

Irene Oostdam (1970) wil in haar beeldend werk en kunst- en educatieprojecten verhalen vertellen en verbeelden. Ze vindt het belangrijk om verdriet, machteloosheid, pijn en rouw op een verfrissende manier bespreekbaar te maken. Vaak met verhalen en nieuwe rituelen, soms met een aardige dosis humor en muziek. ‘De herinnering vieren’ is de rode draad in al haar werk. Ze wil bezoekers/deelnemers een podium geven hun eigen herinnering te vieren en stil te staan bij diegene die ze missen. Dit geeft ze steeds anders vorm. De ene keer door bezoekers van een tentoonstelling deel te laten nemen aan een kunstwerk. Tijdens een pop-up bij een Allerzielenviering liet ze bezoekers kennismaken met een vergankelijke vorm van ‘vereeuwigen’ middels het laten plaatsen van een tijdelijke herinneringstatoeage. In opdracht van een basisschool werkte Irene samen met leerlingen aan een kunstwerk ter nagedachtenis van een overleden klasgenootje.

Meer informatie

Kunstenaar

Irene Oostdam

Locatie

Te zien in de kapel van het ziekenhuis en in de buitentuin aan de zuidzijde van het ziekenhuis (naast gebouw B)

Eigendom

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Het blad dat ouders in het kunstwerk in de kapel kunnen hangen, is gemaakt van vilt.

Het materiaal van het huisje is van roestvrij staal. De metalen bladvorm is van cortenstaal dat in de buitenlucht verroest.

Jaar van ontstaan

2016 middels subsidie van afdeling Verloskunde, Geestelijke Verzorging, Stichting Vrienden JBZ, het Monuta Charity Fund en RVE’s van het JBZ.

Bezichtiging

Bezichtiging is mogelijk in de kapel. Ook kan het kunstwerk in de buitentuin worden bezichtigd. U loopt dan via het voetpad langs het Revalidatiecentrum Tolbrug naar de buitentuinen van het JBZ.

Laatste revisie: 21 december 2018 - 16:41