Eindelijk een loodkamer om trots op te zijn

Afgezonderd op een kamer en weinig contact met mensen, dat maken de patiënten mee die een nucleair geneeskundige behandeling ondergaan. De zogenoemde ‘loodkamer’ was de verpleegkundigen een doorn in het oog, want het was een nare ruimte om te verblijven. Daar moest volgens verpleegkundige Vera van Druten verandering in komen en zij vroeg de Stichting Vrienden om hulp!

Wat is een loodkamer?

Verpleegkundige Bo Fischer legt uit: “Op een loodkamer wordt een behandeling uitgevoerd door de nucleair geneeskundige. Deze behandeling bestaat uit jodiumtherapie of samariumtherapie. Jodiumtherapie wordt toegepast bij problemen met de schildklier. Samariumtherapie wordt gekozen als behandeling bij uitzaaiingen in het skelet. Het doel is pijnvermindering en het vertragen van de groei van tumorcellen. Deze twee manieren van therapie worden uitgevoerd met tabletten of infusie. De toegediende medicatie geeft echter een dusdanige straling af, dat patiënten op de loodkamer opgenomen moeten worden. Dit betekent dat zij vanaf het moment van inname van medicatie op de loodkamer moeten blijven.” De loodkamer is via een sluis te bereiken en de kamer is voorzien van stralingwerende deuren die ervoor zorgen dat de straling binnen de kamer blijft. Patiënten zijn dan volledig zelfstandig, ook wat betreft medicatie inname.

De patiënt mag één keer per dag, slechts 30 minuten, bezoek ontvangen. Eénmaal per dienst gaat een nucleair geneeskundige bij de patiënt naar binnen, zodat de hoeveelheid straling gemeten kan worden. Vanuit deze meting wordt bepaald hoelang verpleegkundigen naar binnen mogen. Dit is maximaal 1 à 2 minuten per dienst. Tijdens deze minuten is er een afgesproken afstand tussen de verpleegkundige en de patiënt, zodat er kort een praatje gemaakt kan worden. “Voor de patiënt zijn het lange dagen, dus korte contactmomenten op een dag zijn zeer waardevol”, zo benadrukt Bo.

Een saaie kamer

De loodkamer op C5 Noord was geen fijne ruimte voor de patiënten. Ze keken uit op twee parkeergarages en het interieur was niet comfortabel. Met steun van de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis is de loodkamer helemaal opgeknapt. De kamer is sinds oktober 2018 voorzien van een hometrainer, een relaxfauteuil, kunst aan de muur en een mini koelkastje. Hierdoor is het verblijf in afzondering toch zo aangenaam mogelijk gemaakt worden. De verpleegkundigen zijn ontzettend blij en trots op de loodkamer die zij nu te bieden hebben.

De loodkamer heeft o.a. een bed, kunst, tv en hometrainer

Code VRIEND-078
Laatste revisie: 9 oktober 2019 - 16:35