Jaarplan Intensive Care

Jaarplan 2025 acute as in het JBZ
Afbeelding acute as

Hieronder wordt het jaarplan 2025 van de acute as in het JBZ toegelicht in een aantal video's. 

Bekijk de video's:

Screenshot van presentatie Lotte Rijksen
Manager Bedrijfsvoering over de acute as

Lotte Rijksen

Screenshot van presentatie Robert Joustra
Cardioloog over de acute as

Robert Joustra

Screenshot van presentatie Susan Hooglander
Unithoofd IC over de acute as

Susan Hooglander

Screenshot van presentatie Janneke Swart
Coördinerend medewerker IC over het uitbreiden van de functie CIV

Janneke Swart

Screenshot van presentatie Jo van Bussel
Stafadviseur IC over cultuur en context

Jo van Bussel

Jaarplan acute as - Esmee Boerstra
Unithoofd ACU over (zorg)organisatie en capaciteit

Esmee Boerstra

Screenshot van presentatie Sabine van Huisseling
SEH Verpleegkundige en opleider over opleiden en ontwikkelen

Sabine van Huisseling

Screenshot van presentatie Priscilla Schoenmakers
Trainee Unithoofd SEH over de regionale flexibele schil

Priscilla Schoenmakers

Screenshot van presentatie John de Laat
Unithoofd SEH over het project RAV

John de Laat

Jaarplan 2025 Intensive Care

Bekijk hier het jaarplan in het groot.

Een toelichting bij de punten uit het jaarplan van de Intensive Care is hieronder te vinden.

Toelichting jaarplan 2025

01. Zorg die bij je past

Optimale voeding IC-patiënt
Sinds april 2024 zijn we gestart met een proefplaatsing van de QRNG+, een indirecte calorimeter waarmee we de energiebehoefte bij IC-patiënten kunnen vaststellen. Het voedingsprotocol is in 2024 opnieuw vormgegeven en zal in 2025 verder geïmplementeerd worden. 

Echogeleid prikken
De Intensive Care (IC) is onderdeel van het vasculair team in het JBZ: Op het juiste moment, door de juiste professional, de juiste vasculaire toegang.

De IC ondersteunt bij de moeilijk te prikken patiënt JBZ-breed. In 2025 profileert de IC zich in het verkrijgen van een perifere intraveneuze toegang middels echografie. 

Research
De IC heeft een actieve researchgroep met twee gekwalificeerde researchverpleegkundigen.
Er is een goede samenwerking met het RadboudUMC. Er zijn gesponsorde en investigator-initiated trials. 

Remap-CapHet primaire doel van deze REMAP is om bij volwassen patiënten met ernstige CAP die op een IC worden opgenomen, het effect van een reeks interventies te identificeren om de uitkomst te verbeteren. 
Monitor-ICHet doel is het verkrijgen van inzicht in de gevolgen van IC-zorg op de kwaliteit van leven van mensen na een IC-opname, hoe verandert deze gedurende 2 jaar na IC-opname en welke factoren zijn hierop van invloed.
MiCareEvaluatie van gestructureerde, multidisciplinaire en gepersonaliseerde post-ICU zorg op fysiek en psychologisch functioneren en kwaliteit van leven van voormalig IC-patiënten
Seal (ARDS)Om de werkzaamheid en veiligheid van aanvullende recombinante menselijke plasma Gelsolin te evalueren met de standaardzorg voor matig tot ernstige ARDS als gevolg van pneumonie of andere infecties. 
PreventDe effectiviteit beoordelen van de Ventfree Respiratory My Muscle Stimulator om beademingsapparatuur te ondersteunen bij het weanen van beademingspatiënten.

Multidisciplinaire besprekingen
In verschillende multidisciplinaire besprekingen (necrologie, Mortaliteit en Morbiditeit (M&M), complicatie en lunchbespreking) wordt de kwaliteit van zorg geëvalueerd.

Dagelijks MDO IC
Er vindt bij ons dagelijks een geformaliseerd MDO plaats met deelname door de intensivisten, arts-assistenten, IC-verpleegkundigen, betrokken medisch specialisten, de medisch microbioloog, maatschappelijk werker, geestelijke verzorging, fysiotherapeut en de apotheek. 
Het afgelopen jaar is aandacht besteed aan de verpleegkundige betrokkenheid, dit zal in 2025 vervolgd worden. 

Preoperatief MDO van hoog risico patiënten  
Passende zorg is doelmatige zorg die een meerwaarde heeft voor de patiënt. Bepalen wat passende zorg is voor een kritieke patiënt is een uitdaging. Met de patiënt en diens naasten is het belangrijk dat gesproken wordt over de grenzen aan het leven en de kans op verbetering, bij voorkeur al voorafgaand aan de IC-opname. Om waardevolle informatie over de intensiteit en de gevolgen van een IC-opname actief uit te kunnen dragen naar aanpalende specialismen en de patiënt worden patiënten structureel gescreend op een hoog risico op postoperatieve complicaties. 

Werkgroep beademing
PulmoVista
Inzet van EIT (elektrische impedantie tomografie) bij complexe beademingspatiënten. Hieraan wordt ook een eigen observationeel onderzoek gekoppeld. 

Weanen
Implementatie weanschema’s en vroegtijdige inzet van IMT (Inspiratory Muscle Training) om weanduur te verkorten. We werken hierbij intensief samen met fysiotherapeuten. 

Dialyse 
In 2025 wordt door de Renal Practitioner naast de standaard scholing aandacht besteed aan het scholen van IC-personeel om het dialysebeleid bij de IC-patiënt meer te individualiseren.  

02. Samenwerken

NKIC
IC-afdelingen worden in de regel eens per vijf jaar gevisiteerd. Het doel is te komen tot aanbevelingen voor het verbeteren van de geleverde zorg (doelstelling kwaliteitsverbetering) en het bevorderen van het inzicht daarin (doelstelling inventarisatie). In september 2023 werd de beroepsvisitatie van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) afgesloten met een excellent resultaat. 

Samenwerkingsverband Regio Zuid-West Nederland
De IC heeft een samenwerkingsverband met vier ziekenhuizen (Regio Zuid-West Nederland).  
Door middel van verschillende initiatieven; zoals bezoekrondes op de IC’s, regionale symposia, data uitwisseling en verschillende besprekingen wordt de samenwerking bevorderd tussen de deelnemende ziekenhuizen. Bovendien werken we hiermee gezamenlijk aan kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg op de IC.  


Refereeravond acute as
Er worden jaarlijks gemiddeld vijf refereeravonden georganiseerd door de scholingscommissie van de IC. De refereeravonden worden georganiseerd voor alle belangstellende binnen het JBZ. Eén van deze refereeravonden is voor de hele acute as om de samenwerking en kwaliteit van zorg te verbeteren. 

ALS training
Training voor ALS gebeurt in samenwerking met de CCU en SEH. Deze training vindt plaats in je eigen rol en in de eigen context, dit maakt de training realistisch en zorg dat leren betekenisvol is. 

CRM
De IC geeft drie keer per maand simulatie-teamtraining middels Crew Resource Management (CRM). 

03. Basis op orde

Wendbare en flexibele acute as
Flexibele bedbezetting en inzet van personeel
Om in de toekomst met hetzelfde aantal mensen tóch aan de toenemende en complexer wordende zorgvraag van de acute patiënten te blijven voldoen, gaan wij als SEH, IC, ACU en recovery intensiever samenwerken over de grenzen van onze eigen afdelingen heen. We bepalen samen welke zorg, waar het beste past en door welke professional(s).

Uitbreiding CIV-functie
De IC streeft ernaar de CIV-functie binnen het JBZ in 2025 te profileren en op een laagdrempelige manier vorm te geven. We hopen bij te dragen aan de toenemende complexiteit op de verpleegafdeling, binnen het thema ‘de juiste zorg, op de juiste plaats’.  

Acute as reis
Een van de strategieën om een reservecapaciteit te onderhouden, de instroomaantallen te verhogen en medewerkers te behouden is de ‘acute as reis’.

acute as reis


Detacheren personeel naar andere IC’s

Investeringen

  • Bronchoscopen
    In 2019 is de Intensive Care overgegaan op flexibele disposable bronchoscopen. Op dit moment loopt een investeringsaanvraag voor re-usable video-intubaties/bronchoscopen.
  • Echo probe
    De IC heeft een Philips Lumify (Draagbare echografie scherm), die op dit moment nog niet is uitgerust met een lineaire probe. De lineaire probe is voor oppervlakkige venen en niet te diep gelegen diepe venen.
  • QRNG + 
    Sinds april 2024 zijn we gestart met een proefplaatsing van de QRNG+, een indirecte calorimeter waarmee we de energiebehoefte bij IC-patiënten kunnen vaststellen. Er loopt een investeringsaanvraag.

04. Slimmere werkprocessen

ZIRE (Zinvolle Registratie)
ZIRE is geïmplementeerd op de IC sinds november 2023. We streven naar reductie van ervaren registratielast en proactief kwaliteitsbeleid vanuit de medewerker zelf. Zo is onder andere het principe Leren& Verbeteren een succes. Bij kleine en (middel)grote incidenten wordt geen VIM geschreven, maar gebruik gemaakt van een verbeterbord (kort cyclisch verbeteren). Dit stimuleert het eigenaarschap van de medewerker.

Evidence Based Practice
De IC neemt actief deel aan de werkgroep EBP. Er zijn in 2024 al een aantal punten uitkomen die naast een verbetering van het proces ook tijdswinst op hebben geleverd. In 2025 zullen we ons verdiepen in nieuwe vraagstukken. 

05. Werk dat bij je past

Opleiden conform CZO norm
Op dit moment voldoet de IC al aan deze aantallen en is om te voldoen aan de norm geen verdere actie vereist.

Nieuwe subsidieregeling FZO
Waar het JBZ nu een subsidie krijgt bij ieder diploma dat behaald wordt door een PIO gaat dit in 2025 over naar een systeem waarin men subsidie krijgt per afzonderlijke EPA.

EPA gericht onderwijs en leerklimaat.

06. Fijne werk- en leeromgeving

De stille IC
Verbeteren van de healing environment voor de IC-patiënt en secundair het verbeteren van de werkomgeving voor IC-personeel. 

Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid betreft feitelijk de inzetbaarheid van medewerkers in werk en in de toekomst. Het is erop gericht medewerkers tot hun pensioen (en daarna) gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. 
Duurzame inzetbaarheid steunt op drie pijlers (SER): werkvermogen, vitaliteit en employability. 

Flexibel roosteren
Bij flexibel roosteren maakt de werknemer binnen bepaalde randvoorwaarden zijn eigen rooster, waardoor hij optimaal op zijn individuele wensen kan inspelen. Zo kan werk en privéleven beter op elkaar afgestemd worden. Het past in een trend van groeiende flexibilisering en duurzame inzetbaarheid.   

Gezond door de nacht
In 2019 is het beleid ‘Gezond door de nacht’ op de IC geïmplementeerd. Het doel hiervan is om de schadelijke effecten van nachtwerk zoveel mogelijk te beperken.

Fitgesprekken
Employability is het vermogen om de huidige functie uit te oefenen, een nieuwe functie of aandachtsgebied te verwerven door optimaal gebruik te maken van aanwezige competenties. De rol van de leidinggevende is hierin cruciaal. Alles valt of staat met een goede dialoog tussen medewerker en de direct leidinggevende. De medewerker staat hierin centraal (FIT-gesprekken).

Vitalogen in acute as
In 2025 zijn binnen de acute as vier Vitalogen werkzaam om de vitaliteit en daarmee de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te verbeteren.

Psychologische veiligheid
Een goede aanspreekcultuur is van belang. Om te onderzoeken of deze cultuur er is, is een onderzoek gedaan naar de psychologische veiligheid.  Er hebben in 2024 sessies plaatsgevonden met het team om inzichten hierin te geven. In 2025 zullen we vervolg geven aan deze sessies om de psychologische veiligheid te versterken en waarborgen.

07. Digitale transformatie

AI gestuurde capaciteitsplanning 
Op de IC wordt onderzocht of we zorgverleners flexibel kunnen inzetten middels AI gestuurde capaciteitsplanning.Het doel is om een week vooruit te bepalen welke patiënt welke zorg nodig heeft en hier de capaciteit op aan te passen. 

Koppeling PDMS naar Qlik
Sinds de update naar PDMS in 2024 kan TMI data uit PDMS koppelen aan Qlik. Momenteel zijn de apps CIV, decubitus, lijnsepsis en medicatie in ontwikkeling. 

08. Oog voor onze omgeving

De Groene IC
Sinds 2024 profileert de IC zich als groene IC. Middels verschillende succesvolle initiatieven wordt aandacht besteed aan Re-use, Reduce en Recycle. Zo streeft de IC naar het doorvoeren van een uniforme lijnwissel naar zeven dagen voor het gehele JBZ. 

Code ORG-044
Laatste revisie: 14 juli 2025 - 12:16