Contactclowns stimuleren ontwikkeling kinderen bij Mytylschool

Onbevangen, zonder vooropgezet plan of doel komt Clown Flo binnen. Ze reageert op een impuls van een kind. De leerling Kinderexpertisecentrum Atlent heeft een beweging en Clown Flo gaat in het ritme mee… er is contact. Uiteindelijk begint de leerling in het ritme geluid te maken, te zingen. Iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan!

Sinds begin 2018 komen er tweewekelijks ‘contactclowns’ op bezoek bij Mytylschool Gabriel, onderdeel van Atlent. Een groot succes, dat blijkt uit de reacties van begeleiders en leraren van deze kinderen en jongeren met een beperking. "We zien reacties ontstaan die we nog nooit eerder bij de leerling hebben gezien," zo vertelt een docent. "Er worden patronen ontwikkeld en de leerling krijgt hierin alle ruimte. Het kind is hier in de regie en de clowns gaan hierin mee, dat creëert meer eigenwaarde. Zo kunnen ze langer ergens de aandacht op richten. Deze aandacht werkt niet zozeer ontspannend, maar in dit geval bij de clown blijven ze er ontspannen bij."

Karin Willemsen, oprichter en voorzitter bestuur van Stichting Puur Clownen, kwam bijna tien jaar geleden voor het eerst in contact met ‘contactclowns’. In het algemeen was ze niet zo’n liefhebber van clowns, maar na vijf minuten het werk van deze contactclowns te hebben gezien was ze verkocht. Er ontstonden verschillende samenwerkingsinitiatieven, ook binnen de gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs, en in 2015 richtte ze haar eigen stichting op. "Een contactclown gaat in op de ontwikkeling van een kind. Hierdoor leren niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en begeleiders." Patricia Sondagh (Clown Flo) vindt het geweldig om haar neus voor de kinderen op te zetten: "Het zijn prachtige kinderen, die in het hier en nu zijn en heel puur en intuïtief reageren." De stichting is momenteel actief in de regio’s Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen. Hier komen steeds meer plekken bij. De clowns zijn er niet alleen voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar ook voor mensen met dementie.

In 2017 brachten de contactclowns van Stichting Puur Clownen een proefbezoek aan de Mytylschool. Docenten en begeleiders stonden versteld van de reacties bij leerlingen. Dit was een schot in de roos volgens Inge Oelen, directeur-bestuurder van Mytylschool Gabriel. Ze wilde graag dat clowns vaker zouden komen en nam contact op met de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Door een financiële bijdrage van de Vrienden kon er een pilot worden opgestart en nu komen de contactclowns al een half jaar de Mytylschool. "Het is niet altijd gemakkelijk om nieuwe initiatieven in te passen in het bestaande onderwijs. Onze leerlingen hebben een eigen programma en hier moet het in passen. Ook moet er financieel de ruimte zijn. We zijn erg blij met de bijdrage van de Stichting Vrienden, want de contactclowns hebben echt hun meerwaarde bewezen. Dit gaat nu echt onderdeel worden van het onderwijsprogramma voor deze leerlingen."

Een contactclown met een meisje van de Mytylschool

Code VRIEND-080
Laatste revisie: 9 oktober 2019 - 10:50