Cenote

Het designersduo Jos Kranen en Johannes Gille kreeg de opdracht om een stressreducerend ontwerp te maken voor de ruimtes van afdeling Kort Verblijf.

Kunstwerk - Cenote - Kranen en Gille

Op deze afdeling Kort Verblijf was een snelle doorstroom van patiënten. De opnamegesprekken vonden plaats in de zogenaamde ‘opnamekasten’. Deze kamers waren erg gesloten en hadden geen ramen om naar buiten te kijken. Met hun ontwerp hebben zij voor de patiënt een uitweg gecreëerd in de vorm van een soort dakraam. Via een spiegel kijk je 'de verte' in, naar een blauw bladerdek met zonnestralen. Door organisatiewijzigingen in het JBZ zijn deze 2 kunstwerken herbestemd op de afdeling Dagbehandeling in dezelfde soort  ‘opnamekamers’. ‘Cenote’ blijft een soort ontsnapping voor de kijker. De intieme ruimte voor dit kunstwerk zorgt voor afleiding voor de patiënten en hun familie.

Over de kunstenaar

Ove Jos Kranen en Johannes Gille hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven. Na hun studie startten ze in 2007 samen het ontwerpbureau Kranen/Gille in ‘s-Hertogenbosch. Het ontwerpersduo is onder meer bekend van de stoel ‘A Forest Chair’. Deze stoel werd in 2007 getoond op designbeurzen in Milaan en Miami. In 2017 hebben zij een grote overzichtstentoonstelling gehad in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Kunstenaar

Jos Kranen en Johannes Gille

Locatie

Te zien op afdeling Dagbehandeling (gebouw C derde verdieping).

Eigendom

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Materiaal/ Techniek

Spiegel, lamp en houten constructie

Jaar van ontstaan

2016 (in opdracht van het JBZ met BKKC impulsgelden project Artist in Residence).

Bezichtiging

Bezichtiging van dit kunstwerk is niet mogelijk. De opnamekasten zijn alleen toegankelijk voor patiënten en hun naasten.

Laatste revisie: 30 november 2018 - 07:32