Button

Er wordt na het plaatsen van de G-tube gekeken of de G-tube bij de volgende wissel vervangen kan worden voor een button. Dit gebeurt altijd in overleg met het Voedingsteam. Het Voedingsteam regelt voor u de juiste button.

Een button loopt via uw buikwand naar uw maag via het gaatje (het fistelkanaal) dat eerder al is gemaakt toen de PEG-sonde of de G-tube werd geplaatst. De button wordt in de maag op zijn plaats gehouden door een ballonnetje dat gevuld is met water. Op uw buik is alleen een klein knopje zichtbaar en geen slang. Daardoor is de button vooral geschikt voor patiënten die een langere tijd en in porties sondevoeding nodig hebben. Op de momenten dat u geen voeding krijgt toegediend, kan de button met het dopje gesloten worden. 

Als u een button krijgt, moeten we eerst de PEG-sonde of de G-tube verwijderen. Het verwijderen van de PEG-sonde gebeurt endoscopisch (door de MDL-arts). Eerst knippen we de PEG-sonde aan de buitenkant zo dicht mogelijk bij uw buik af. Daarna verwijdert de MDL-arts de rest van de PEG-sonde met de gastroscoop. Een G-tube kan gewoon van buitenaf worden verwijderd. Na het verwijderen van de PEG-sonde of de G-tube, brengen we de juiste maat van de button in. Hiervoor meten we eerst de lengte van het fistelkanaal. In het ziekenhuis hebben we altijd de juiste maat van de button op voorraad. De button kan gewoon van buitenaf worden ingebracht; hiervoor is geen gastroscoop nodig. De button moet elke 3 maanden vervangen worden op de polikliniek MDL. Dit kan eventueel ook thuis worden gedaan door de thuiszorg of in tehuizen waar gekwalificeerd personeel werkt.

Zo ziet een button eruit
Code INT-723h
Laatste revisie: 30 november 2022 - 16:05