Behandeling

Watermethode (overleden baby opbaren in water)

Wanneer een baby levenloos geboren wordt, staan de ouders voor de verdrietige taak om welkom te heten en afscheid te nemen tegelijk. Het opbaren van de baby in water, is een zachte en liefdevolle manier om de baby te zien en te koesteren.

Wanneer uw baby veel te vroeg geboren wordt, moet u afscheid nemen. Afscheid van de dromen die u had over uw leven met uw baby. Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als u de baby kunt zien. Voorheen werden zeer vroeg geboren overleden baby’s na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt de baby. De watermethode biedt hier een oplossing voor. De baby heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid. Omdat de baby in water langer mooi blijft dan daarbuiten, geeft de watermethode aan ouders en hun naasten kostbare extra tijd. Zo kunnen zij welkom heten en afscheid nemen van dit leven dat al eindigde nog voor het echt begon.

Hoe werkt de watermethode?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de watermerthode

Betrokken afdelingen

Code GYN-792
Laatste revisie: 18 januari 2023 - 14:38
Hoe werkt de watermethode?

Watermethode (overleden baby opbaren in water)

De watermethode kunt u gebruiken bij overleden baby’s van elke zwangerschapsduur. Jonge baby’s en baby’s die al langer overleden zijn in de buik hebben een kwetsbare huid. Na de geboorte legt u de overleden baby in een kom of bakje met koud kraanwater. U ververst elke dag het water. U houdt het water koud door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. U kunt ook ijsblokjes in de bak doen. De baby kunt u uit het water nemen om vast te houden en te knuffelen. Ook kunt u in het water foto’s maken. De baby kunt u nadien aankleden of in een dekentje wikkelen of op het droge opbaren.

De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, hij lijkt te zweven in het water. Jonge baby’s worden lichter van kleur. Oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Een baby die in het water ligt blijft er over het algemeen zeer mooi uitzien. Het lijkt eigenlijk net op een mini-mensje. Vooral de handjes en voetjes zien er vaak heel mooi uit. Voor uzelf is het prettig om uw baby toch te kunnen laten zien, ook al is het overleden.

Kinderen vinden de baby in het water vaak erg interessant. De ervaring is dat zij het heel normaal vinden. Ze willen de baby vaak ook aanraken. Vaak zeggen jonge kinderen iets als: “de baby ligt in bad”. U kunt aan kinderen uitleggen dat een baby in de buik ook helemaal in het water ligt.

De watermethode heeft een aantal voordelen

  • De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
  • De huid wordt lichter, ook als de baby al donker verkleurd was bij de geboorte
  • De baby vervormt niet
  • U kunt mooie foto’s maken van de baby in het water
  • U kunt de baby zo laten zien aan vrienden en familie. Het ziet er mooi uit, zo kunt u echt samen afscheid nemen
  • U kunt de baby aanraken zonder het te beschadigen.
  • De methode is makkelijk. U heeft er alleen een bakje of kom met deksel en water nodig.

Voor meer informatie, ervaringen en foto's, kijkt u op de website Watermethode.nl