Behandeling

Verzorging van uw wond met PICO na een gewrichts-vervangende operatie

Na een operatie waarbij een gewricht is vervangen door een prothese, gaat u naar huis met een zogenaamd 'PICO negatief druksysteem'.

De PICO is een pomp die aangesloten is op een absorberend, zacht, zelfklevend verband. Dit verband zit over de wond. U leest hier meer over deze wondtherapie en over het gebruik van de PICO-pomp.

Lees meer

Het PICO-negatief druksysteem zorgt er voor dat:

  • overtollig vocht uit de wond wordt getrokken;
  • de wond wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Om het verband extra goed af te sluiten worden er zelfklevende strips over de buitenste rand geplaatst. Wanneer de pomp wordt ingeschakeld, wordt de lucht uit het verband getrokken en komt het overtollige vocht van de wond in het verband. Het verband helpt te voorkomen dat bacteriën in de wond terechtkomen. Het kan ook de bloedstroom naar de wond verbeteren, wat de genezing bevorderd.

Pico systeem

Is het pijnlijk?

Wanneer de PICO-pomp de eerste keer wordt ingeschakeld, kunt u een licht trekkend gevoel voelen. Als de pijn blijft kunt u advies vragen aan uw behandelaar.

Gebruiksaanwijzing PICO

Betrokken afdelingen

Code ORP-057
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:47
Gebruiksaanwijzing PICO

Verzorging van uw wond met PICO na een gewrichts-vervangende operatie

Als de PICO-pomp goed werkt, knippert het groene lampje OK op de bovenkant van het apparaat. Het verband moet er licht gekreukt uitzien en stevig aanvoelen.

Druk op de oranje knop om de therapie te pauzeren.

Pico kastje met oranje knop

Schroef de 2 delen van de slang-verbinding los. Leg de pomp op een veilige plaats.

Om de pomp opnieuw aan sluiten, schroeft u de 2 helften weer samen. Strijk het verband glad zodat het geen plooien heeft. Door een plooi kan lucht weglekken.

Druk op de oranje knop om de therapie opnieuw te starten. Het groene lampje begint te knipperen om te tonen dat de pomp start met het toepassen van de therapie.

Let op!
Na 1 uur pauze start de pomp automatisch de therapie weer. Gaat er een oranje lampje knipperen? Lees dan de paragraaf ‘Als een oranje lampje knippert’.

Zorg dat de PICO-pomp op een veilige plaats ligt en niet van een tafel of kast op de grond kan vallen tijdens uw slaap.

De pomp kan worden losgekoppeld van het verband als dat nodig is, bijvoorbeeld als u een douche wilt nemen.

Als op de PICO-pomp een oranje lampje knippert, betekent dit dat de batterijen bijna leeg zijn of dat het verband niet meer luchtdicht is afgesloten. Hieronder kunt u lezen wat u dan moet doen:


Batterijen bijna leeg
Er knippert een oranje lampje boven het batterijpictogram als de batterijen nog maar 24 uur of minder te gebruiken zijn. Dan moeten de batterijen worden vervangen:

  1. Druk op de oranje knop om de therapie te pauzeren
  2. Vervang de batterijen
  3. Plaats het deksel terug
  4. Druk opnieuw op de oranje knop om uw therapie opnieuw te starten.

Als het groene en oranje lampje boven de batterij samen knipperen zijn de batterijen helemaal leeg en moeten deze direct worden vervangen.

Er lekt lucht langs het verband
Er knippert een oranje lampje boven het ‘laag vacuum’ pictogram als er lucht lang het verband lekt. De pomp gaat dan automatisch naar de pauzestand. Als u geen actie onderneemt, pauzeert de pomp 1 uur lang. Na dit uur probeert de pomp automatisch de therapie opnieuw te starten.

Het lek kan veroorzaakt worden door plooien in het verband, de rand of strip:

  1. Strijk het verband en de strips glad om alle plooien te verwijderen.
  2. Druk op de oranje knop om de therapie opnieuw te starten.
  3. Het groene lampje OK zal knipperen terwijl de pomp de therapie probeert te hervatten.

Als er nog steeds lucht lekt, begint na ongeveer 30 seconden het oranje lampje te knipperen. Herhaal in dat geval het gladstrijken van het verband en druk op de oranje knop.


Als het lek is opgelost, blijft het groene lampje knipperen. Neem contact op met de thuiszorg als u het knipperende lampje voor laag vacuüm niet opgelost krijgt.

De PICO-pomp is spatwaterdicht, maar mag niet worden blootgesteld aan waterstralen. Zorg dat de slang die aan het verband is bevestigd, uit de buurt van water wordt gehouden en dat het uiteinde hiervan omlaag is gericht, zodat er geen water in kan komen. Het verband op de wond is waterbestendig. U kunt douchen of wassen met het verband, maar zorg er voor dat het niet direct aan waterstralen wordt blootgesteld of dat u het niet laat doorweken. Als het verband doorweekt raakt, kan het loslaten.

Het verband mag maximaal 7 dagen worden gebruikt. Op de 7e dag wordt de pomp en het verband verwijderd op de polikliniek Orthopedie. U heeft daarvoor een controle-afspraak gekregen.

Komt er voor die tijd vocht onder de pleister uit? Neemt u dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

 

Neem contact op met de thuiszorg als die bij u is ingeschakeld. Zij kunnen u uitleggen wat u er zelf aan kunt doen en zo nodig komen zij langs om u verder daarbij te helpen.

Wanneer de thuiszorg niet bij u komt, belt u naar telefoonnummer (073) 553 6786.